Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagaren ger sig inte

Det misshandlade spädbarnets mamma säger att hon är oskyldig.
Eftersom polisen inte kommer någon vart anser hennes advokat att förundersökningen bör läggas ned.
– Det kommer inte att hända, säger åklagaren Mikael Hammarstrand.

I tisdags berättade GD att mamman som misstänktes ligga bakom den grova misshandeln av sitt spädbarn vill ha ersättning från Justitiekanslern, JK.

Den normala gången är att JK betalar ut ersättning när en förundersökning läggs ner eftersom personen då suttit oskyldigt häktad.

I det här fallet har åklagaren Mikael Hammarstrand gjort klart för alla inblandade att han inte kommer att lägga ner förundersökningen förrän barnets mor eller far berättar vad som hände med deras lille son.

Röntgenplåtarna visar att barnet hade 13 benfrakturer men båda föräldrarna nekar bestämt till brott.

– Frakturerna har uppstått vid tre olika tillfällen. Det rör sig alltså om tre skilda fall av grov misshandel som vart och ett kan ge minst två års fängelse, säger Mikael Hammarstrand.

Trots att förundersökningen vid det här laget inte har rört sig en tum framåt på över ett år säger han att den kommer att pågå fram tills att brottet preskriberas om 14 år.

– Om det handlat om en sketen stöld hade jag lagt ner för länge sedan. Men nu gör det inte det och jag kommer inte att ge mig, säger han.

Det är åklagarens ovilja att avsluta förundersökningen som har gjort att mammans advokat Tomas Åhlén har bett JK att redan nu pröva om kvinnan kan få ersättning för de 45 dagar som hon satt häktad i början på förra året.

Han anser också att åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg bör pröva om Hammarstrand gör rätt som inte lägger ned förundersökningen.

Ett argument som används är att det inte finns något som hindrar åklagaren från att återuppta förundersökningen om det framkommer nya bevis. Advokaten skickade sin skrivelse till åklagarmyndigheten i mitten av februari men de har inte fattat något beslut i frågan ännu.

– Det skulle förvåna mig mycket om de inte delar min bedömning, säger Mikael Hammarstrand.

Han påpekar att samma myndighet nyligen uppmanat Sveriges åklagare att vända på alla möjliga stenar i barnärenden eftersom allt för många fall läggs ned i brist på bevis.

– Jag kan inte åtala någon av föräldrarna med den bevisning som vi har i dag. Båda två nekar och det finns inga vittnen men om de är uthålliga så tänker jag också vara det, säger åklagaren.

GD har pratat med kvinnan som bedyrat att hon är oskyldig. Hon har heller aldrig sett sin sambo bära hand mot deras son. Efter att fallet uppmärksammats i media har hon blivit kontaktad av en jurist som hävdar att deras son kan lida av tillfällig benskörhet.

– Men det är skitsnack, fullständigt nonsens, säger Mikael Hammarstrand.