Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagaren krävde fängelse för mamma

SANDVIKENHuvudförhandlingen mot den 55-åriga kvinna som misstänks för barnmisshandel fortsatte under måndagen med vittnesförhör och slutpläderingar.

Annons
Men rättegången inleddes med att målsägarbiträdet Tiina Hennel frågade ut de båda flickorna om hur de upplevt händelserna under åren. Styvmodern har i förhör nekat till det mesta som hon misstänks för.
- När jag försvann hemifrån den 17 januari i fjol orkade jag inget mer, berättade den äldsta dottern.
- Det var bara tjat och jag var trött på att bli illa behandlad. Allt i vårt hem måste vara perfekt annars blev det bråk.

"Slagen blev vardagsmat"
Dottern berättade att det inte gjorde något att hon fick en smäll i ansiktet av modern.
- Det blev vardagsmat att få en smäll, menade hon. Oftast visste jag inte vad jag hade gjort.
- Jag har gråtit mig till sömns vid många tillfällen och jag kom inte till Sverige för att bli behandlad på det sätt som jag blivit.
Hon ansåg att en förälder inte ska göra det som hennes styvmor gjort under årens lopp.
- Hon borde ha visat känslor av ånger under rättegången, men hon har bara nekat trots att hon vet att det vi sagt är sant, fortsatte hon.
Den yngsta dottern, som enligt åtalet blivit utsatt flest gånger, berättade att hon redan från första stund kände att hon inte var omtyckt av styvmodern.

Vittnen styrkte
- Jag kröp in i mig själv och så fort jag kunde skriva kom mina innersta tanker ut i dikter. Jag hade känslan av att vara en hemsk tjej som förstörde en perfekt familj.
Den yngsta dottern berättade att hon ofta hade självmordstankar.
Tre vittnen berättade om händelser som styrkte flickornas berättelser.
En 36-årig kvinna berättade hur den misstänkte slagit, sparkat och dragit den yngsta dottern i håret.
- Det var så pass obehagligt att vi lämnade lägenheten, sa 36-åringen.
Den berättelsen stämde inte alls med den misstänktes version som hon lämnade i fredags.
I slutpläderingarna yrkade kammaråklagare Agneta Persson-Klinga på fängelsestraff, medan försvaret an- såg att det räckte med villkorlig dom och samhällstjänst.
Vad tingsrätten dömer blir klart 17 juni.


JÖRGEN LARSSON