Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äkta kärlek en gåva från Gud

GÄVLESvenska kyrkans syn på homosexualitet diskuterades i Gävle i går.

Annons
Då var biskoparna K-G Hammar och Ragnar Persenius i S:t Ansgars hus för att tala om ämnet med stiftets alla kyrkoherdar.
Enligt ärkebiskop K-G Hammar använder de som är motståndare till att låta homosexuella få tillträde till den kyrkliga gemenskapen dåliga argument.
Nämligen traditionen.
- Ska vi bejaka vissa spår bara för att de är traditionella, eller bejaka människan? Traditionen är tvetydig, säger han och fortsätter:
- För 90 år sedan var dödsstraff helt normalt i Svenska kyrkan. Hade man brutit mot tio Guds bud var dödsstraff helt okej. För att inte tala om kvinnosynen man hade. Så det här med traditionen, det måste vi jobba med, säger han.
Han berättde för stiftets alla kyrkoherdar, ett sjuttiotal varav elva kvinnor, vad han en gång fick lära sig av en man han såg upp till.
- Han sa till mig, att om det är kärlek du känner - verklig genuin kärlek - då är Gud inblandad.
- Då får man akta sig för att i Guds namn välja bort Guds val, säger han. Han syftade på vad biskop Ragnar Persenius hade talat om en stund tidigare: att en människa mycket väl kan vara genuint homosexuell, och därmed känna äkta kärlek till någon av samma kön. Och eftersom äkta kärlek är en gåva från Gud kan det inte anses vara fel.
När regeringen förra veckan föreslog att homosexuella skulle omfattas av lagen om hets mot folkgrupp höjde en och annan pingstkyrkopastor rösten och påstod att det hindrade dem att predika fritt ur bibeln.
Det tycker K-G Hammar är trams.
- Det finns ingen anledning att använda sig av det fåtalet bibeltexter som kan tolkas som hets mot folkgrupp. Då har man inte fattat själva poängen med evangeliet, säger han.

MAGNUS LUNDQUIST
026-159630
magnus.lundquist@gd.se