Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åkte vilse på Kungsberget - räddades av personalen

/
  • Johan Nygren och hans kollegor sökte efter tjejerna i 1,5 timme i mörkret på kungsbergets baksida. GD var med när de besökte sina räddare.
  • David Troeng och Johan Nygren räddade tillsammans med ett par kollegor Isabell Larsson och Emilia Andersson.

Det var fredagen den 13:e som oturen var framme - eller äventyrslusten.
– Vi hamnade fel och det var kallt, säger Isabell Larsson.

Annons

De åkte slalom i Kungsberget som så många gånger förr. Det var kvällsåkning och det började skymma. Både Isabell Larsson och Emilia Andersson från Järbo är vana besökare i Kungsbergets backar. Men utanför de pistade nedfarterna går det att ta sig ner på baksidan av berget.

– Det var några killar i vår klass som åkt där förut och vi tänkte kolla hur det såg ut. Vi åkte in i skogen men kom vilse, säger Emilia Andersson.

De tog av sig skidorna och började gå. Efter drygt två kilometers vandring i terrängen trodde de att de skulle hitta rätt, men mörkret började lägga sig och att orientera sig blev svårt. Emilias mobiltelefon dog och Isabell hade bara 20 procent kvar på sitt batteri. Med dålig mobiltäckning lyckades de inte heller få fram en kartbild på var de befann sig.

– Jag ringde till slut mamma, säger Isabell Larsson.

Isabells mamma Therese Jansson ringde till Kungsberget och bad om hjälp att söka efter flickorna.

Personalen på Kungsberget tog larmet på stort allvar och skickade ut flera personer för att leta efter Isabell och Emilia.

– Vi fick ett anrop om att vi hade två stycken som var borta på baksidan, så då delade vi upp oss och började söka, säger David Troeng, en av räddarna.

Med hjälp av snöskotrar, telefonkontakt och rop så hittades tjejerna efter ungefär 1,5 timme.

Hur vanligt är det att folk åker vilse här?

– Det händer med jämna mellanrum. De flesta hittar tillbaka genom att följa sina gamla spår. Det ordnar alltid upp sig till slut, säger Niclas Vickström, som också deltog i söket.

Tjejerna, som tyckte det var en obehaglig upplevelse var snabbt på skidor igen.

– Vi ställde oss på skidor igen två dagar efter och åkte lite småbackar. Vi vågar åka skidor igen, säger Emilia Andersson.