Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äktenskap för alla från den 1 maj

Från den 1 maj kan även homosexuella par ingå äktenskap.
Men rätten gäller bara borgerlig vigsel. Kyrkliga vigselförättare ska även fortsättningsvis kunna vägra viga homosexuella par.

Annons

Det är innebörden i den motion som Moderaterna, Centerpartiet och Folkpartiet presenterade på onsdagen. Regeringen misslyckades med att komma överens i frågan, eftersom Kristdemokraterna är emot förslaget.
I stället kommer nu förslaget i form av en riksdagsmotion. Oppositionen har sedan tidigare presenterat i stort sett samma förslag i en gemensam motion.
– De lägger sig ju väldigt nära oss, så det ska inte bli svårt att hitta en överenskommelse, säger Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.

En skillnad mellan förslagen är tidpunkten, men enligt Eriksson är det bara bra om de borgerligas förslag om 1 maj i år går att genomföra i stället för oppositionens 1 januari 2010.

En annan avvikelse i det borgerliga förslaget är att registrerat partnerskap inte automatiskt ska övergå i giftermål. I stället får par som vill det aktivt ansöka om det.
Företrädarna för de borgerliga partierna var mycket nöjda med att nu äntligen ro frågan i hamn.
– Jag och många med mig ser fram emot att gå på bröllop i sommar där kärleken står i fokus och inte könet, sade Centerns Annika Qarlsson på en presskonferens.
Förslaget innebär att bara personer som är villiga att viga personer av samma kön får bli borgerliga vigselförättare. Det tvånget införs däremot inte för kyrkan och övriga religiösa samfund. Deras vigselförättare ska även i fortsättningen kunna vägra viga homosexuella par.

RFSU kritiserar detta. Eftersom vigseln är en form av myndighetsutövning, innebär förslaget en ”lagstadgad rätt för myndighetsutövare att diskriminera”, skriver RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér i ett pressmeddelande.

RFSU föreslår i stället att kyrkor och andra religiösa samfund fråntas vigselrätten helt och hållet. Det är också innebörden i Kristdemokraternas egen motion. De vill införa en civilrättslig samlevnadsbalk, kallad giftermålsbalk. Innebörden är att begreppet äktenskap utgår ur lagstiftningen. I stället får kyrkan behålla begreppet i en rent religiös ceremoni, om den så vill.
– Det hade varit en väldigt elegant lösning, som fått stöd från oväntade grupper, sade Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund.

Svenska kyrkan tar inte ställning i frågan om könsneutrala äktenskap förrän på kyrkomötet i höst. Men Kyrkostyrelsen har beslutat att ordet äktenskap ska finnas med i det förslag till vigselordning för alla par, oavsett kön, som kyrkomötet ska ta ställning till.

Mer läsning

Annons