Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aktivister struntar i djuren

Natten till fredagen bröt sig tre personer in på en minkfarm i Skaratrakten.

Trion flydde från platsen när attacken avbröts av farmens ägare. Nyligen släpptes 1500 minkar ut från farmen av aktivister.

Det är inget ovanligt. Tvärtom läser vi ofta om hur aktivister släpper ut djur eller utsätter farmägaren för skadegörelse.

Dessa extremister påstår sig göra sådant av djurrättsskäl men de påståendena ekar ihåliga då agerandet tvärtom kan skada såväl djuren de släpper ut som andra arter. Många av de minkar som släpps ut blir påkörda eller dödas på annat sätt. Dessutom kan minken – som inte finns naturligt i Sverige – orsaka stor skada på den ordinarie faunan. De hotar flera fågelarter bland annat.

Det är nog så att de som ägnar sig åt den här typen av utomparlamentariska attacker inte bryr sig särskilt mycket om vare sig djuren de påstår sig rädda eller de människor som också drabbas. Själva attacken är grejen, inte det de påstår sig kämpa för. Vore de seriöst intresserade av djurens rättigheter skulle de knappast agera som de gör.

För dem som hoppas på en förändring av lagstiftningen kring pälsdjursuppfödning och som arbetar seriöst med djurrättsfrågor är naturligtvis attackerna djupt frustrerande. Det finns gott om seriösa organisationer som arbetar med djurens rättigheter men för dem blir det oehört svårt att nå ut med sitt budskap.

För vem tar en djurrättsaktivist på allvar?

Karin Bergkvist