Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Akut bostadsbrist i Gästrikland: "Det är nästan sju års kö för en etta"

Bostadsbristen är akut i samtliga Gästrikekommuner och Älvkarleby. Den som vill flytta till någon av kommunerna utan att ha näringslivsförtur får räkna med att stå i kö i flera år.

Allra värst är situationen i Gävle. En person utan köpoäng får räkna med ungefär sju års väntetid för en hyres-etta. För att överhuvudaget få komma på visning av en lägenhet ska man vara bland de tio med högst antal köpoäng som visat intresse. För det krävs omkring 2500 poäng. Man får en poäng per dag man står i kö.

– Det börjar bli som i Stockholm. Man nöjer sig med ytterområdena, säger Daniel Carlström på Gavlegårdarna.

Han konstaterar att för inte många år sedan brukade det åtminstone finnas lägenheter i Forsbacka eller Valbo. Nu är det fullt överallt.

Likadant är det i samtliga Gästrikekommuner, och i Älvkarleby, visar en rundringning som GD har gjort.

Vi har ställt frågan hur lång kö det är för en enrummare för en person utan vare sig köpoäng eller någon form av förtur. Det sistnämnda finns i olika former i samtliga kommuner. (se nedan).

– I dag skulle det krävas 705 köpoäng för en etta i Björksätra. Det motsvarar ungefär två års väntan, säger Jenny Glumoff på Sandvikenhus.

– Om jag tittar på en av de ettor vi har ute just nu ser jag att det är 45 personer i kö på den. Det är som i hela Sverige, säger Kerstin Holmkvist, bostadsförmedlare på Hoforshus.

Hos Älvkarlebyhus är väntetiden för en etta ungefär ett och ett halvt år. I Ockelbo ett år. Beläggningsgraden i Ockelbogårdar är 99 procent.

Den 31 augusti beslutade Ockelbogårdars styrelse att äska 25 miljoner kronor av kommunfullmäktige för att kunna bygga 25 nya lägenheter på Södra Åsgatan.

– Mitt emellan Ica och kyrkan. Vi har redan en tomt, och detaljplanearbetet är i full gång. Det är jätteroligt, säger Carina Löfgren, ordförande för Ockelbogårdar.

Om förslaget godkänns av kommunstyrelsen i september kan frågan om nybygget avgöras i kommunfullmäktige redan i oktober.

Politikerna i Gävle kommun har bestämt att Gavlegårdarna ska öka sitt bestånd med 150 hyreslägenheter per år. Just nu byggs bostäder på Almvägen i Fridhem och på Gävle strand. Inom kort påbörjas bygget på gamla Hemköp-tomten i Sörby.

Motsvarande krav i Sandviken är 40 lägenheter per år. Just nu färdigställs 74 lägenheter med inflyttning i november-december.

Älvkarleby har inga pågående byggen. I Hofors rustas äldre bestånd upp för att frigöra ytterligare bostäder.

I Gävle finns även en lotteriliknande möjlighet att få en lägenhet lite snabbare. Systemet kallas för direktlägenhet och går till så att en lägenhet som ratats av de som kvalificerat sig för visning plötsligt läggs ut på hemsidan. Alla, oavsett köpoäng, har rätt att anmäla intresse. Därefter slumpas fem stycken fram bland dem. Systemet bygger på att vara aktiv på Gavlegårdarnas hemsida.

– Man har en och en halv dag på sig att anmäla intresse, säger Daniel Carlström på Gavlegårdarna.

Läs även: Bostadsbristen tvingar dem att bo i Gavlegårdarnas gamla kontor

Karta: Här är alla pågående bostadsbyggen i Gävle

Näringslivsförtur:

Om du flyttar från en annan kommin till ett minst halvårslångt heltidsjobb har du rätt att ansöka om näringslivsförtur i det kommunala bostadsbolaget. Villkoren varierar en smula, men gemensamt är att det är kommunen, inte bostadsbolaget, som avgör om du uppfyller kraven. I Sandviken får den som beviljas förtur bostadsköpoäng motsvarande tre års kötid.

– Är det så att inte det räcker kan vi inte göra något, säger Jenny Glumoff på Sandvikenhus.

Då kan du ställa dig i kö:

Gävle: Dagen du fyller 16

Hofors: Dagen du fyller 18

Ockelbo: Dagen du fyller 16

Sandviken: Dagen du fyller 16

Älvkarleby: Dagen du fyller 16

Du kan tidigast skriva kontrakt på en bostad den dag du fyller 18 år.