Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Akutbilarna har snart gjort sitt

De narkossköterskebemannade akutbilarnas tid i Gävleborg är snart över. I sommar avvecklas de två sista, enligt ett sparförslag.

Akutbilar har varit ett komplement till de ordinarie ambulanserna inom stora delar av den svenska ambulanssjukvården sedan 1990-talet.

Bilarna har varit bemannade med narkossköterska och har snabbt kunnat rycka ut när människor råkat för allvarliga olyckor eller sjukdomstillstånd. Personalen har kunnat söva och ge avancerad smärtlindring på plats.

Men efter hand som den ordinarie ambulanspersonalen fått ökad medicinsk kompetens har synen på akutbilarna ändrats. Denna typ av extraresurs anses i dag inte längre lika nödvändig.

I Gävleborg avvecklades akutbilarna i Sandviken, Bollnäs, Söderhamn och Ljusdal 2007. Nu tycks de kvarvarande bilarna i Gävle och Hudiksvall också försvinna. Enligt ett sparförslag som landstingets akutklinik tagit fram ska bilarna avvecklas till sommaren.

– Vi behöver sänka kostnaderna och det här ett sätt att göra det på som inte äventyrar patiensäkerheten, säger Roger Westerlund, tillförordnad verksamhetschef vid ambulanssjukvården i Gävleborg.

Ambulansverksamheten i länet gick i fjol back med 30 miljoner kronor. Nu har man fått ett sparkrav för i år på 10,5 miljoner. Akutbilarna kostar tolv miljoner kronor per år i drift och det är mycket pengar i förhållande till den nytta de gör, anser Roger Westerlund.

Akutbilarna får ofta rycka ut utan att det egentligen är nödvändigt, menar han. Ofta kallas de tillbaka utan att ens har kommit fram till patienten.

Det är endast i 0,6 procent av fallen som den här spetskompetensen verkligen behövs, enligt Roger Westerlund.

– Att lägga tolv miljoner kronor på en sådan verksamhet tycker vi inte är väl använda pengar. Patientunderlaget är för litet, säger han.

I sparförslaget ingår också förändringar i ambulansverksamheten. Dagambulansen i Hofors ska flyttas till Sandviken där den anses kunna utnyttjas på ett bättre sätt. Av samma skäl vill landstinget flytta den dagambulans som finns i Skutskär till Gävle. Men i det fallet krävs en överenskommelse med landstinget i Uppsala.

Förslaget beräknas ge en sammantagen kostnadsbesparing på 16-20 miljoner kronor. Eftersom det dröjer innan åtgärderna kan genomföras blir spareffekten i år endast sex miljoner kronor.