Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Akutvården stöps om

GÄVLEEfter åtta timmars maratondebatt beslutade landstingsfullmäktige i går att säga ja till det omstridda förslaget att stöpa om akutsjukvården i Gävleborg.Den akuta kirurgin koncentreras till Gävle och Hudiksvall medan Bollnäs sjukhus omformas till ett enklare närsjukhus. Kostnaderna ska på detta sätt sänkas med cirka 230 miljoner kronor.

Eftersom det på både landstingsledningens sida och oppositionens sida fanns flera ledamöter som trotsade partipiskan var det in i det sista oklart hur det hela skulle avlöpa. I den avslutande voteringen blev röstsiffrorna 39-30 i socialdemokraternas och vänsterpartiets favör. Sex ledamöter lade ned sina röster.
Beslutet innebär att länet bara kommer att ha två kompletta akutsjukhus kvar. Så sent som för åtta år sedan fanns fem. Först avvecklades Söderhamn, sedan Sandviken och nu är det Bollnäs tur.

Heta känslor
Att frågan väcker heta känslor märktes under debatten. Riktigt infekterat blev det när Stefan Jonäng, centerns oppositionsråd, jämförde finanslandstingsrådet Ingrid Liljegrääs, s, med Adolf Hitler.
- Bägge är starka ledare som lyckats övertyga om att deras vision ska räcka länge. I Nazitysklands fall talade man om tusen år. I dag vet vi hur det gick, sa Jonäng och antydde att landstingsledningens sjukvårdsmodell kanske inte heller blir så långvarig.
Den halsbrytande parallellen fick flera ledamöter reagera våldsamt.

"Olämplig jämförelse"
- Din jämförelse med Hitler är under all värdighet. Är det verkligen okej att säga sådana här saker i en demokrati? Jag är oerhört frestad att dra dig inför rättslig förundersökning, sa Sven-Erik Joelsson, s.
- Kom upp och be om ursäkt! uppmanade Per Svedberg, s.
Stefan Jonäng ansåg sig feltolkad och försökte förklara vad han menat. Men det lyckades inte särskilt väl. Till slut fick han krypa till korset.
- Jag inser att det var en olämplig jämförelse. Jag tar tillbaka den.
Ingrid Liljegrääs sa redan i debattens inledning att hon valt en obekväm väg när hon förordat en akutneddragning i Bollnäs.
- Jag skulle kunna stå här och bedriva valturné i stället. Det hade varit enkelt för mig att spekulera i människors rädsla för förändringar, sa hon med tydlig adress till oppositionen.

Besviken opposition
Med det starka stöd som förslaget fått från stora delar av läkarprofessionen kände hon sig övertygad om att hon valt rätt väg.
- Vi måste koncentrera akutkirurgin, annars klarar vi inte att långsiktigt upprätthålla kvaliteten.
De negativa regionalpolitiska konsekvenser som beslutet kan få i Bollnäs-Ovanåkersområdet - 400-500 arbetstillfällen försvinner - oroade inte landstingsledningen.
- Landstingets uppgift är inte att skapa arbetstillfällen som vi inte har användning för, sa landstingsrådet Ann Margret Knapp, s.
På oppositionssidan var man besviken.
- Så fick de då rätt, alla de som sa att stängningen av BB i Bollnäs var första steget i en avlövning av hela sjukhuset, suckade Lars-Erik Häggblom, kristdemokraternas oppositionsråd.
Oppositionspartiernas linje var att bevara dagens tre akutsjukhus. Pengarna kommer att räcka, försäkrade de.
- Vi måste se sjukvården som en möjlighet, inte som ett ekonomiskt problem, menade Erik Eriksson, folkpartiets oppositionsråd.
Läkarnas uppfattning i frågan får inte vara den allenarådande, ansåg Ann-Catrin Bergman, miljöpartiets oppositionsråd.
- Diskussionen har blivit för knivfixerad. Var är patientperspektivet?

BJÖRN HANÉRUS