Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Al Ganas: "Jag har ingen plikt att ta avstånd"

I ett debattinlägg säger Ali Al Ganas att han inte har någon plikt att ta avstånd och att GD '"felaktigt påstår att han stödjer, uppmuntrar, och hyllar terrorister".
Ali Al Ganas vill inte svara på de frågor GD ställt honom om de publiceringar i sociala medier som han gjort.

Annons

DEBATT

Med anledning av GD:s publiceringar om mig, Ali Al Ganas, och påståenden om mina personliga åsikter, vill jag försöka förklara utan att bli vinklad eller feltolkad. Jag är medveten om att GD vill söka efter vad som kan misstänkas vara extremism eller terrorism, det skulle vara av allmänintresse om sådant uppdagas. Viktigt, så polis och åklagare kan undersöka och åtala brottsmisstänkta, så att vi kan försöka motverka och förebygga brott och extremism. Men jag och flera jag diskuterat med tycker att GD frångår sin objektivitet och professionella roll när de och deras experter tar sig tolkningsföreträde, tar detaljer ur sin kontext och publicerar skeva, enögda, fördomsfulla bilder.

Jag, Ali Al Ganas, är svensk medborgare, bosatt i Sverige sedan många år och är troende muslim. Ofta skriver jag tydlig kritik mot våld, krig, IS, terrorism på Facebook. Jag har flera gånger pratat med journalister på båda Gävles dagstidningar.

Jag och frivilliga ungdomar är ute på torg och köpcentrum för att informera om islam och koranen, genom utdelning av brev och foldrar, för att vi vill försöka rätta till olika missuppfattningar och minska fördomar. Vi bär då tröjor med texten "Swedish United Dawah Center - vill genom kunskap och DIALOG öka samhällets förståelse för islam". Våra foldrar och åsikter innehåller varken något radikalt eller extremt.

Läs även: Gävle moské vill sprida extrem tolkning av islam

GD påstår felaktigt att jag stödjer, uppmuntrar, eller hyllar terrorister etc. Vårt gemensamma, demokratiska, svenska, sekulära samhälle är enligt mig och många andra en sämre plats för allmänheten, av att det förekommer stigmatisering, diskriminering, näthat, lagbrott och hatbrott. Jag har tydligt sagt att jag inte vill prata med GD. Det är varken min avsikt eller i mitt intresse att sluta föra dialoger, det är endast GD jag inte tänker tala med. Jag ber återigen om att GD:s redaktion och journalister lämnar mig i fred.

Fotografiet på väskan med den fiktiva flygbiljetten och passet, kräver återigen sin förklaring.

Läs även: Ali Al Ganas önskan: IS-pass och flygbiljett till "Kalifatet"

GD:s expert Magnus Sandelin har dementerat detaljer kring symbolerna på passet på sin blogg. Såvitt jag sett har GD ännu inte publicerat någon korrigering. Min dröm om ett framtida systemskick tar inspiration av det som tidigare förekom under "Islams Guldålder", från ca år 760. Kalifatet är ett begrepp med över 1000 år på nacken och att reducera det till IS och den version de förespråkar är problematiskt. Den här villifieringen av islamiska koncept till att ta avstamp från IS världsbild och att använda IS som någon måttstock säger mer om GD än om muslimer i Sverige. Därför vill jag se en offentlig dementi i GD.

Läs även: "Vi muslimer älskar denna flagga"

Ibland har jag raderat saker från min FB, då andra skrivit otrevligheter till mig. Jag vill slippa bli misstänkliggjord för att jag försöker hålla andras intolerans borta från min facebook. Vad GD och deras experter antytt och påstått om mina åsikter, är för mig främmande. Terrorism, krig och våld är fel - oavsett om det utförts av någon som kallar sig för muslim eller hör till andra grupper eller regeringar. Jag kan inte avkrävas ansvar för vad andra gjort. Jag har ingen plikt att ta avstånd från vad andra individer gör, men jag tänker om och om igen uttala mig om att jag tycker all terrorism, krig, våld, brottslighet är alltid fel.

Ali Al-Ganas

Svar direkt: GD har länge velat intervjua Ali Al Ganas, som nekat. Han har nekat med hänvisning till att han bojkottar oss. Ledande företrädare och experter på islam har identifierat de bilder och symboler han hyllat som tillhörande Islamiska staten. Det är problematiskt, och det saknas fortfarande svar från honom i detta. Är Al Nusra en terrororganisation? Är Islamiska staten en terrororganisation? Vad ville han förmedla när han publicerade bilder på Islamiska Statens flagga på sin instagram och bilder på ett påhittat pass till Kalifatet?

Skribenten Magnus Sandelin tog bort en länk på sin blogg till en artikel om att IS hade börjat utfärda egna pass, vilket är felaktigt. Men det betyder inte att symbolen inte används av IS. GD har inte heller skrivit att IS utfärdar egna pass.

Det stämmer att det inte är brottsligt att längta efter Kalifatet, men det finns ändå anledning att ifrågasätta den som publicerar terrorsymboler, likväl som att den som publicerar rasistiska artiklar oreflekterat får finna sig i att bli granskad och ifrågasatt. I synnerhet när det rör sig om personer i ledande roller i samhället.

Anna Gullberg, chefredaktör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel