Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Al-Ganas jobbar kvar på förskolan Bilaal – som lägger locket på

Ali Al-Ganas jobbar fortfarande på förskolan Bilaal i Gävle.
Men arbetsgivaren vill inte svara på om Facebook-inläggen är förenliga med verksamhetens värdegrund.
– Styrelsen har tagit ett beslut att vi inte ska lägga några kommentarer, säger kontaktperson Ahmed Abusagr.

Gefle Dagblad granskar Gävle moské – läs de övriga delarna här:

Del 1: Gävles moské vill sprida extrem tolkning av islam

Del 2: Ali Al-Ganas önskan: IS-pass och flygbiljett till "Kalifatet"

Krönika: Anna Gullberg: Därför granskar vi Gävles moské

Kan man som anställd inom förskola och skola skriva vad som helst på sociala medier? Frågan är inte helt enkel att besvara. I Sverige råder yttrandefrihet, vilket gör att vi får tycka och säga nästan vad vi vill utan att riskera att fängslas eller straffas. Vissa undantag finns dock, till exempel är det inte okej att ägna sig åt förtal, kränkningar eller att hetsa mot folkgrupp.

Att drömma om Islamiska Statens Kalifat är således inget brott. Inte heller att hylla personer som har åkt ned till de krigshärjade områdena och deltagit i strid.

Senast Ali al Ganas var i blåsväder för inlägg på Facebook valde hans arbetsgivare, den fristående förskolan Bilaal, att stänga av honom från tjänsten medan styrelsen utredde frågan.

– Det här är personliga åsikter som inte har med vår verksamhet att göra. Men vi vill såklart inte ha en person med sådana åsikter som jobbar hos oss, det är självklart, sa kontaktperson Ahmed Abusager till GD då.

I förskolans värdegrund nämns att det är en demokratisk rätt att ha egna åsikter och få respekt för dem. Men där står också att: "Vi vuxna är viktiga förebilder och påverkar barnen med vårt sätt att agera."

Förskolechef Christina Lantz bekräftar via telefon att Ali Al-Ganas fortfarande jobbar åt friförskolan, men säger att det är Ahmed Abusagr som sköter förskolans alla kontakter med media. Han vill dock inte lämna någon kommentar.

– Jag har redan meddelat din kollega att jag inte gör några uttalanden till Gefle Dagblad, säger han och påpekar att det är ett beslut som fattats på styrelsenivå.

Även om du får läsa citaten innan?

– Nej, jag tycker att vi har blivit missledda tidigare. Jag anser att er publicering inte är rättvis, säger Ahmed Abusagr.

Utbildningsnämnden i Gävle har gett förskolan Bilaal tillstånd att starta och utövar också tillsyn över verksamheten. Ordförande Martin Vadelius, S, vill inte uttala sig om enskilda fall, men konstaterar att huvudmannen har det största ansvaret att se till så att förskolan och dess personal står bakom den värdegrund som skollagen och Gävle kommun vilar på.

– Kring yttrandefrihet och värdegrundsansvar kan det finnas frågor som kolliderar. Det finns en rad dimensioner som delvis kan hamna i konflikt med varandra, konstaterar han.

Då och då dyker det upp diskussioner kring hur enskilda medarbetare – både på kommunala och fristående verksamheter – uttrycker sig och agerar på sociala media.

– Man måste ta ställning från fall till fall. Men man kan inte uttala sig hur som helst om vad som helst och förvänta sig att man alltid kan vara kvar inom våra om man uttrycker åsikter som till exempel tydligt avviker från värdegrunden om allas lika värde, säger han.

GD har utan framgång sökt Ali Al-Ganas för en kommentar.