Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Albanien? DDR? Sovjet? - nej, Strömvallen, Gävle

Då kör vi igen.

Brynäs fick en rättmätig skrapa, men uppdraget fullföljdes inte med total och för evig torrläggning av Läkerol Arena; förvaltningsrätten i Falun tyckte något annorlunda.

Nu är det Gefle IF och den undanskymda lilla sponsorverksamhet intryckt i skuggan av den gamla fina läktaren som är satt under lupp.

Här kommer ett nytt kapitel i sagan Gävle goes Albanien.

I en nyhetsartikel i Arbetarbladet läste jag i går om de krav som Gefle IF måste uppfylla, för att kunna behålla sitt så kallade VIP-tält där man trycker in sina sponsorer så ömsint som möjligt; det här med Strömvallen, Gefle IF och sponsorer – det har ni läst om förut. Det är inte en optimerad arena för dagens professionella verksamhet, men en ny är ju på väg. 2014.
Alkoholhandläggaren, stadens nya superhjälte, har dock bara upptäckt att här finns ytterligare en möjlighet att ta fram petimetern.
I fortsättningen måste alla personer som ska gå på allsvensk fotboll och besöka viptältet registrera sin närvaro på den kommande fotbollsmatchen sista vardagen före match.
Enkelt uttryck: sponsorer som vill bjuda med gäster måste i förväg lämna en lista på dessa – och sedan måste alla som kliver in i restaurangtältet visa legitimation.
Albanien? DDR? Sovjet?

I artikeln säger en företrädare för Gefle IF ”Det här gör saker och ting lite krångligare, tyvärr...”
Det är ett bra uttalande.
Det är diplomatiskt.
Så där måste man säga, även om det kokar.
Det är nämligen inte läge att kaxa upp sig när Alkoholhandläggaren svischar in på arenan med målsättningen att i serveringstältet hitta någon person som inte får vara där, som inte finns registrerad, som inte har giltig legitimation.
GIF tvingas gapa och svälja och acceptera, för det finns ingen som helst möjlighet att argumentera och försöka hamna i en situation av ett väl fungerande samarbete. Av balans mellan en allsvensk fotbollsklubb och en kommun som nånstans vet jag tycker att det är bra att Gefle IF finns med bland de bästa klubbarna i sporten. Ungefär som att Brynäs och Läkerol Arena inte är det värsta som finns i stan.
GIF är oerhört beroende av den här verksamheten. Skulle man tappa den sköra tråden till sponsorintäkter? Tungt blir fotbollslivet.
Så det är bara att slå till. Här skräms idrottsklubbar, krögare och andra till tystnad.
Albanien? DDR? Sovjet?

Från någon välunderrättad källa hör jag att Alkoholhandläggaren bygger sitt förhållningssätt till verkligheten i den dokumentsamling som hon själv lite personligt kallar Bibeln.
Jag är inte förvånad.
Och nu kommer jag naturligtvis att få en lagbok i skallen redan under promenaden till redaktionen.
Några kommer att säga att jag förföljer en tjänsteman som bara gör sitt jobb.
Andra kommer att hävda att eftersom tjänstemannen är en kvinna så skriver jag som jag gör.
Övriga kommer att tycka att jag är en suput till sportjournalist som ser allt i en dimma och skriver därefter.
Sammanfattat: Så här ska det faktiskt vara, lagen, a-l-la säger det. Så här ska det vara i Gävle, Sverige. Vi har lag och ordning här, regler är till för att följas.
Men...
...måste alltid tok göra som galen säger.

Jag skriver alltså som jag ser det: ett komplett missbruk av makt som inte gynnar idrotten, inte gynnar staden Gävle och inte gynnar nånting. Utom möjligtvis nånting som jag faktiskt inte förstår.
Terrorn från Nygatan 3 fattar jag dock inte alls.

Och till er som nu tycker och tror att jag tycker hela Gävle, idrottsrörelsen och några till ska ragla i otakt så snart det spelas en match någonstans.
Jag dricker bara det kaffe som serveras på den pressläktare jag har som arbetsplats, inte alltid det bästa kaffet och jag ska inte berätta vad det gör med min mage – men arbete och alkohol går inte ihop.
Inte heller förstår jag tjusningen i att berusa sig, och försöka följa liveidrott. Men det har inget med moral att göra, bara vetskap om vad alkohol gör med min uppfattningsförmåga.
Tar jag en öl när matcher pågår, så gör jag det på en sportbar, där diskussionen är intressantare än den match som visas på plasmaskärmen.
Jag är väl som folk är mest. Ibland. Faktiskt.

...men jag kan också komma med förslag. Kanske borde alla i Gävle en vardag i förväg registrera sig på den restaurang/krog/pizzeria/What ever som de tänker besöka.

Bibeln. Den egna. Jag gissar mig förresten till ett av budorden.
Du ska inga andra Alkoholhandläggare hava jämte mig.

Nya Strömvallen förresten. 2014. Men jag ser att Läktarkramarna är på hugget. De tycker den nya (trä)läktaren är för hög (troligen för låg och bred också) och en massa annat.
Samtidigt läser jag i ett telegram att nu är det spikat att den nya fotbollsarenan i Växjö kan byggas, med plats för 13 000 åskådare (nåt sånt vill jag inte ha, självklart inte, här i Gävle – men i alla fall) och att den kommer att vara klar...2012.
Kan jag få överklaga det? Så fort får man inte bygga något.
Alkoholhandläggaren?