Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åldern på däcken inte avgörande

Att ett nytt vinterdäck är bättre än ett gammalt är ingen hemlighet. Det beror självklart på att ett nytt däck är mindre slitet, men också på att däcken blir lite bättre varje år.

Däremot blir inte äldre däck nödvändigtvis sämre med åldern.

– Våra tester tyder faktiskt på att åldern i sig inte spelar någon roll. Så länge man förvarar däcket rätt så försämras inte egenskaperna, säger Mattias Hjort på Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI.

VTI gjorde i mitten av 2000-talet tre omfattande tester av vinterdäck på tre sorters vinterunderlag. Inget av testerna visade visserligen att äldre däck var bättre än nya, men däremot att åldersfaktorn var försumbar vid korrekt förvaring.

– Men självklart är det viktigt vilken form däcket är i. I testerna användes däck som hade minst sex millimeter mönsterdjup. Som vanligt måste man se till att mönsterdjupet är tillräckligt och om man har dubb så måste man ju ha koll på hur de mår. Men om sedan däcket är fem eller femton år gammalt, det verkar inte ha någon betydelse.

Flera kommuner har i dag infört förbud mot dubbdäck på hårt trafikerade gator. Orsaken är främst att man vill få ner partikelnivåerna på hårt trafikerade gator. Dubbdäcken river upp partiklar från vägbanan och blir på lång sikt en hälsofara för dem som andas in partiklarna.

Det här gör att många just nu är tveksamma till om de ska köpa dubbade eller odubbade vinterdäck. Å ena sidan visar undersökningar att dubbade däck är säkrare i vinterväglag än odubbade, å andra sidan kan dubbat förbjudas på stadsgator. Det kan alltså vara läge att använda de begagnade dubbdäcken ett år till innan du köper nya.

– Det är absolut en förståelig reaktion. Så länge däckens mönster är tillräckligt djupa så har man ju ett fungerande däck. Däremot ska man vara medveten om att utvecklingen går ganska snabbt, så har man ett däck som är mellan fem och tio år gammalt så är det antagligen stor skillnad mellan dem och helt nya, säger Mattias Hjort.

Fotnot: VTI har samlat sin forskning om vinterdäck på hemsidan, www.vti.se, under rubriken VTI:s råd om vinterdäck.

Thomas Arnroth/TT Spektra

thomas.arnroth@ttspektra.se