Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ålderstigen röstmetod

Annons

Jodå, visst har jag röstat. Men inte i dag utan redan första veckan det gick att förhandsrösta. Och jag tänker inte gå till vallokalen i dag och rösta igen. Det parti jag bestämde mig för tidigare håller jag fast vid.

Och nu gäller det bara att hålla tummarna och visst är det spännande att sitta framför tv-skärmen och följa sammanräkningen.

Överallt i vårt avlånga land sitter frivilliga personer i tusental i våra vallokaler och räknar, räknar, räknar. I Tv-studion sitter kommentatorerna och försöker analysera utifrån resultaten som ramlar in.

Sen, nästa vecka, kommer proceduren att upprepas. Då sitter det massor av personer på våra länsstyrelser och kontrollräknar. Jag minns att mamma extraknäckte med att räkna valsedlar och det var väldigt många år sedan.

Runt midnatt vet vi nog säkert vilka som kommer att fortsätta styra Sverige.

Men visst är det litet konstigt att ett så teknikvänligt land som Sverige fortfarande har en så ålderstigen metod att räkna röster.

Egentligen skulle resultatet av valet kunna vara klart så fort den sista vallokalen hade stängt, om man hade ersatt sedlarna och kuverten med datorer i båsen.

Bakom skynket skulle man lika väl kunna knappa in sitt personnummer och därefter fylla i ett formulär med partier och kandidater.

Och då skulle räkningar gå blixtsnabbt och dessutom vara mycket säkrare, för det är väl ingen som tror att inte någon av alla rösträknare inte gör något litet fel när man börjar bli trött?

Deklarera kan man göra hemma med hjälp av datorn.

Man kan till och med deklarera genom att skicka sms från mobilen.

Vad skulle det få för följder om man även kunde rösta via mobilen? Hur skulle de unga reagera om de fick ett mejl med frågan, vill du rösta?

Kanske skulle fler göra just det, rösta.

Följdfrågor skulle sedan kunna vara, på vilket parti? Vill du kryssa person?

Och sen kanske, tack för att du med din röst har tagit ditt ansvar som medborgare.

Skulle det här innebära att fler ungdomar skulle välja att engagera sig politiskt? Vilken betydelse skulle det ha för valutgången?

Det är intressant att reflektera över tycker jag, med tanke på att 76 procent av förstagångsväljarna röstade i riksdagsvalet 2006, jämfört med 86 procent i gruppen 30–74-åringar.

Kerstin Monk, krönikör