Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre äter för mycket medicin

SANDVIKEN
Många äldre människor tar mediciner i onödan.
Skräckexempel visar på så mycket som 30 olika mediciner varje dag.

Annons
Nu har en läkemedelsrevision gjorts vid två äldreboenden i Sandviken. Det har minskat medicinkostnaderna med mer än 100 000 kronor.
För några månader sedan beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden i västra Gästrikland att genomföra en undersökning av hur många mediciner de gamla på äldreboenden tar varje dag. Undersökningen skulle också ge svar på om mediciner ges i onödan.

Utredningar
Mellan oktober förra året och mars i år har utredningar gjorts vid två äldreboenden i samarbete mellan personal och apoteket. Läkemedelslistor har diskuterats och man har undersökt om man kan ta bort vissa läkemedel.
Vid Lillviksgården i Storvik resulterade genomgången att antal läkemedel per boende minskade från ett snitt på 9,1 olika mediciner till 7,9. För samtliga 67 boende på Lillviksgården var den totala läkemedelskostnaden före genomgången nära 545 000 kronor. Efteråt drygt 446 000 kronor.
På Karljohansgården, där det vid undersökningstillfället endast fanns 23 boende, minskade kostnaden med nära 15 000 kronor.
Undersökningen har gett en besparing på drygt 100 000 kronor men har samtidigt kostat ungefär lika mycket att genomföra.
- Men jag tror att den här undersökningen medverkar till att man ute på äldreboendena får en förändrad syn på medicinering. Det kan på sikt ge en besparing, tror hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Torbjörn Rönnkvist, s.
Han säger att det inte bara är en ekonomisk besparing, för de äldre kan det vara skönt att inte behöva börja varje dag med att ta mängder av olika mediciner.
Hälso- och sjukvårdsnämnden överväger nu att göra liknande revisioner vid samtliga äldreboenden i västra Gästrikland.
KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se