Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre kan få bo granne med travbanan i Gävle

Ett privat bolag vill bygga äldreboende, med Gävletravet som granne.
I höstas sade politikerna nej, men nu är frågan aktuell igen.
– Vi vill pröva om det är möjligt att säga nej, säger Daniel Olsson, ordförande för Samhällsbyggnadsnämnden.

Annons

I april sade politikerna i fullmäktige ja till bygget av 350 lägenheter på Gavlehov. I höstas fanns också planer på ett vård- och omsorgsboende nära travbanan, men planerna ströks när detaljplanen för bostäder skickades ut på samråd, med protokollsanteckningen att "det är nämndens åsikt att det inte är lämpligt med ett vårdboende i området". Tillägget antogs efter en omröstning som slutade 7-6 och där ledamöter från samma parti röstade olika.

Därmed var boendet inte heller med i det förslag som fullmäktige tog beslut om.

Men i torsdags var frågan åter igen uppe på politikernas bord. Ett privat vårdföretag vill bygga ett boende på samma plats och i somras begärde de förhandsbesked om bygglov. Men plan- och bygglagen är inte helt tydlig. I detaljplanen är området är avsatt för bostäder och frågan är om den här typen av vårdboende ryms i den kategorin.

– Våra experter säger att det är en juridisk gråzon., säger Daniel Olsson.

Något förhandsbesked från nämnden blev det inte. Frågan återremitterades eftersom beslutsunderlaget ansågs vara för dåligt.

– Nämnden vill veta mer om vilka konsekvenserna blir om vi säger nej. Detaljplanen skulle kunna tolkas som att det ryms ett vårdboende där.

Vid årsskiftet tillträdde nya politiker i nämnden, men enligt Daniel Olsson handlar gårdagen ärende inte om någon ny politisk inriktning.

– Vi eller förvaltningen driver inte att det ska byggas boende där, men vi har fått in en ansökan och då måste vi pröva den.

Nu får tjänstemännen en månad på sig att komplettera underlaget. I september måste nämnden säga ja eller nej, eftersom ärendet bara kan återremitteras en gång.

Annons