Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre lurades på halv miljon

GÄVLENu åtalas den 22-årige man som misstänks för att ha lurat till sig mer än en halv miljon kronor genom att ringa till äldre kvinnor och säga att han är en avlägsen släkting som behöver låna pengar.

- Åtalas han nu? Vad bra! säger en av de sex kvinnorna från Gävle som blev uppringd av 22-åringen i juni.

Sammanlagt misstänks han för att ha ringt 23 kvinnor mellan den 14 maj och den 17 juni. Alla fick höra samma lögn: att han var en avlägsen släkting som behövde pengar för att kunna avsluta ett bilköp.

520 000 kronor
Tio av kvinnorna blev lurade och gav honom sammanlagt 520 000 kronor.

- Han ringde ju här och frågade om han fick låna 75000 kronor, berättar den nästan 80-åriga Gävlekvinnan för GD.

- Några pengar lånar jag aldrig ut, och det sa jag till honom. Han undrade hur mycket pengar jag hade hemma. "Inga", sa jag. "Kan du inte ta ut, då?" frågade han. "Nä" sa jag. Han var hemskt envis.

Till slut fick 22-åringen prata med kvinnans make. När han inte lyckades där heller lade han helt sonika på luren.

- Men han var hemskt trevlig och artig hela tiden. Fast han hade en förfärlig hosta. Jag frågade honom om han var förkyld, och det sa han att han var.

Inledde på samma vis
22-åringen hade inlett samtalet på samma vis som när han ringde alla de andra kvinnorna:

- Han sa "Hör du inte vem det är?". Och då gissade jag på en släkting på långt håll. Han pratade stockholmska och sa att han var på tillfälligt besök i Gävle. Det känns hemskt bra att han inte lyckades lura mig.

Samtliga som han misstänks ha ringt till är pensionärer, födda mellan 1905 och 1927.

Märta eller Greta
Nästan alla kvinnor som blev uppringda heter Märta, några andra Greta. Enligt åklagaren har 22-åringen letat upp sina offer genom att söka efter namn som "låter gamla" i telefonkatalogen.

När mannen, som kommer från Göteborg, kände att det fanns en chans att lura kvinnorna på pengar ringde han dem upprepade tillfällen, ibland upp till tio gånger. Till slut gick de till banken, tog ut pengarna och lämnade över dem till en person i en portuppgång eller gatukorsning - ständigt på olika adresser. Enligt åklagaren var personerna som tog emot pengarna lierade med 22-åringen.

Den största summan, 100 000 kronor, lurade han enligt åtalet till sig av en nästan 90-årig kvinna i Stockholm som var hans första offer. Ytterligare fem kvinnor i Stockholm gav honom 215000 kronor, enligt åtalet.

Ett samtal till Köpenhamn ska ha gett honom 25 000 kronor.
Några dagar senare ringde han till Jönköping och lurade han två kvinnor på sammanlagt 50 000 kronor.

Lyckades dåligt i Gävle
I Gävle lyckades han inte lura någon av de sex kvinnorna som han ringde inom loppet av två timmar under en och samma förmiddag.

Nästa dag misstänks han ha ringt ytterligare några kvinnor i Stockholm, där han lurade tre att betala sammanlagt 130 000 kronor.

22-åringen, som suttit häktad sedan den 20 juni, har hela tiden nekat till brott. Han binds dock till telefonsamtalen genom samtalslistor från hans mobiltelefon.

MARIAM NARAGHI