Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre par yxrånades i sitt hem i Trödje

Maskerade män band fast och hotade ett äldre par i Trödje med yxa tills de avslöjade var kassaskåpet fanns. – Att man attackerade dem i hemmet mitt i natten gör mig så upprörd, säger Lennart Styrman, spaningsledare. För sex år sedan ägde ett identiskt överfall rum mindre än en kilometer från parets hus.

Annons

Det plågsamt utdragna händelseförloppet inleddes strax efter midnatt under natten till i går.

En kvinna på bottenvåningen i det röda huset i Trödje hörde ljud och tittade ut genom fönstret. På gården fanns två maskerade män.

Hon försökte varna sambon som redan lagt sig. Men innan den 64-årige mannen hunnit upp ur sängen var männen inne i huset och gick till attack.

En av angriparna hade en yxa. Paret hotades så att männen kunde binda fast dem vid spisen. Den följande timmen blev en mardröm.

– De tog god tid på sig för att söka genom huset. Mellan varven sprang de fram till paret och pressade dem till att avslöja var värdeföremålen fanns, berättar Lennart Styrman.

Till slut hittade männen kassaskåpet, ur vilket de stal en okänd summa pengar. Även personliga värdeföremål stals. Någon gång kring klockan ett på natten försvann duon från platsen, antagligen i en bil.

64-åringen kunde ta sig loss och slå larm.

– När han ringde mig, klockan kan ha varit kvart över ett, hade han redan larmat polisen, säger grannen Bo Larsson, som i går förmiddag tog hand om 64-åringens hund.

Hunden skällde framför husses hus och var uppjagad. På gårdsplanen stod kriminalteknikernas stadsjeep. På ytterdörren satt ett meddelande om att huset var avspärrat.

– Hur kan man egentligen må efter att ha blivit hotad med yxa i hemmet? säger Bo Larsson.

– Han tyckte sig ha hört att de talade med Göteborgsdialekt, säger grannen också om det korta samtalet med 64-åringen.

Även grannarna Ola Andersson och Börje Svensson kom till gårdsplanen för att prata om det som hänt. De tre grannarna var rörande överens om en sak:

– Polisen måste ta de jävlarna!

Undersökningsarbetet inleddes tidigt i går morse. En grupp av poliser hade dragits samman och arbetsuppgifterna fördelades.

Den kriminaltekniska undersökningen, framförallt jakten på fingeravtryck och dna, väntades inte bli klar förrän under onsdagen.

Poliser ska knacka dörr i grannskapet och hoppas få veta om någon sett något misstänkt. Allra helst om man lagt märke till en okänd bil och vilken modell det var.

Högintressant i utredningen är ett överfall sommaren 2003 på en då 58-årig man. Han bodde ensam i ett hus mindre än en kilometer från nattens brottsplats.

Även han attackerades av två okända män som band fast honom. Han misshandlade svårt innan rånarna stal 15 000 kronor, betalningen för en vedkap 58-åringen nyss sålt.

Rånarna stal dessutom två skjutvapen. Det ena eller båda hittades i ett vattendrag av något slag i Skutskär, men ingen kunde gripas för överfallet.

Liksom med 58-åringen och hans vedkap kunde rånarna från förra natten i förväg misstänka att det fanns pengar att hämta. 64-åringen eller sambon ska ha sålt en större fastighet.

Sammantaget pekar allt mot lokala gärningsmän med stor kunskap om de boende i Trödje. Men polisens spaningsledare varnar för snabba slutsatser:

– Vi ska titta på den gamla utredningen så fort vi kan. Men den enda gången jag varit säker på att gärningsmännen kom från orten så hade jag fel. E4:an var avstängd på natten och trafiken omledd till gamla E4:an förbi Trödje, konstaterar Lennart Styrman.

Det innebar mycket trafik genom det lilla samhället och eventuellt förbipasserande kriminella kan av ett infall ha stannat och rånat paret i deras hem.

Gävlepolisens underrättelseavdelning kommer att kontrollera med andra polisdistrikt om liknande rån finns anmälda där.

Kvinnan i huset, som är i ungefär samma ålder som 64-åringen, skulle stanna på Gävle sjukhus åtminstone till i dag.

Hon hade inga svåra skador men fick stanna för observation.

64-åringen skrevs ut från sjukhuset och satt vid 16-tiden i går eftermiddag i förhör hos polisen för att berätta mer detaljerat vad som hänt.

Polisen dementerade helt och hållet ett rykte att några skjutvapen stals från 64-åringens hus i natt.