Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre personer - de kriminellas mål

GÄVLE
I söndags blev två 92-åriga damer i Valbo och Sätra uppringda av för dem fullkomligt främmande personer. Gemensamt för samtalen var frågan om 92-åringarna förvarade mycket pengar i hemmet.

Annons
Till damen i Valbo sa en kvinna att hon lånat ut pengar till sina barnbarn och att hon därför i sin tur behövde låna en stor summa av 92-åringen.
När damen i Sätra undrade vem som frågade efter hennes pengar uppgav personen att han arbetade vid hemtjänsten.
Bägge 92-åringarna avslutade samtalen utan att ge bort en krona.
Hur många liknande samtal som ringts vet inte polisen, men mörkertalet kan vara stort.

Stjäl från äldre
Just nu opererar olika kriminella i Gävle med att stjäla från äldre.
Det rör sig antingen om en ensam man som säljer rosor och en duo med en man och en kvinna. Eller så begås brotten av en enda liga som använder olika tillvägagångssätt.
Telefonmetoden visade sig förra sommaren vara mycket effektiv. En liga ringde ett stort antal samtal under några dagar. Vid flera tillfällen övertygades den drabbade att det var en bekant. Stora bankuttag gjordes innan ligan greps och dömdes.
- Man tar upp den "tappade handsken". En äldre människa som inte hör riktigt undrar kanske om det är den eller den. Personen som ringer bekräftar, kommenterar Torbjörn Säfström på Gävlepolisens kriminalavdelning.
Att, som skedde tidigare i veckan då en kvinna bad att få låna papper och penna medan en medhjälpare smög in och stal 11 500 kronor från sovrummet, är lika klassiskt.

I riskzonen
Äldre människor är populära måltavlor av flera anledningar, säger man på Gävlepolisen.
- Vi går mot ett alltmer kontantlöst samhälle. Gruppen av äldre ligger i riskzonen eftersom de ofta har kontanta medel i hemmet, säger han.
- När man har syn- eller hörselnedsättning får vi kanske inte ens veta att ett brott begåtts eftersom de inte har märkt det. Gärningsmännen har också förhoppningen att de inte ska kunna bli utpekade, säger Torbjörn Säfström.
Äldre brottsoffer kan vara sämre på att lämna signalement.
Torbjörn Säfström pekar också på att förövarna enkelt kan ändra utseende. Cellofan ser ut som en guldtand men är lätt att ta bort.
Bästa sättet att skydda sig är att inte öppna dörren om man inte väntar besök, inte känner igen den som ringer på eller att be om legitimation om en okänd person säger sig vara från hemtjänsten.
Landets tingsrätter ser mycket allvarligt på brott mot äldre. Medan det för en yngre person krävs vapenhot för att brottet ska betraktas som rån, kan det räcka med en hand på axeln om offret är pensionär.
Det saknas forskning på området brott mot äldre, meddelar Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se