Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldreboende vid herrgård?

GÄVLETekniska kontoret vill bygga Gävles nya äldreboende vid Nynäs herrgård.

Om kommunstyrelsen säger ja till förslaget innebär det att GGIK måste flytta. Klubben önskar vara kvar och vill nysatsa.
Omvårdnad Gävle behöver nya lägenheter för särskilt boende och har pengar avsatta i budgeten för 2004-05 till 60 platser.
En arbetsgrupp från Tekniska och Omvårdnad har tittat på flera olika alternativa byggplatser och kommit fram till att Nynäsområdet passar bäst.
- Det uppfyller kriterierna, säger P-O Sandquist, fastighetschef på Fastigheter och Lokaler.
Man har valt en arkitektskiss att arbeta vidare med. Det förslaget innebär att herrgården blir samlings- och personalrum och att tre sammanlänkade tvåvåningshus med lägenheter byggs åt nordost.
- Herrgårdsbyggnaden vill vi bevara så långt det går, säger Bo Rickegård, byggchef på Fastighet och Lokaler, och poängterar att de ännu inte har något färdigt förslag.
GGIK har haft omklädningsrum, isbana och kansli på Nynäs. Kultur och Fritid har sagt upp klubben, men som Gefle Dagblad tidigare berättat vill den utveckla Nynäsområdet och satsa på ny ishall som skulle stå klar till 100-årsjubileet 2006.

GGIK tvingas flytta?
Om det särskilda boendet byggs innebär det att klubben inte kan vara kvar.
P-O Sandquist säger att Tekniska diskuterar problemet med klubben för att hitta alternativa isplatser.
- Vi hoppas att vi får vara kvar, säger Curt Larsson, kanslist på GGIK.
Han betonar att de inte är arga på någon och vill bråka.
De har varit på Nynäs sedan 1958.
- Vi är en samlingsplats för området. Här blir fler och fler barn. Vi har chans att få förnyelse av medlemskåren, säger han och berättar att de behöver fler isytor.
Han pekar på att det särskilda boendet kommer att hamna nära järnvägen och befarar att tågtrafiken kan störa. Han hoppas att boendet kan byggas på någon annan plats.
Men än är inga beslut fattade. Tekniska kontoret föreslår kommunstyrelsen att den ska ge klartecken till att fortsätta projekteringen på Nynäsområdet. Man ber också att få återkomma när ett tillstånd för att sätta i gång blir aktuellt.
- Detaljplanen måste ändras, säger P-O Sandquist.
ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge_gd.se