Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldreboende vill laga egen mat

Ockelbo kommun rider på vågen från det lyckade projektet med egen matlagning på Perslundaskolan inspirerat av Matakuten och Carola Magnusson.

Nästa satsning på egen matlagning hoppas man blir nya äldreboendet Bysjöstrand.

Från och med årsskiftet lagar Perslundaskolan sin egen mat, försöket ska pågå till och med 2010. Därmed minskar antalet portioner som lagas i kommunens centralkök.

När Bysjöstrand öppnar och de äldre flyttar dit behöver centralköket inte laga någon mat, bara sköta transporterna. Men det förutsätter ett tillagningskök i nya äldreboendet med en beräknad kostnad på 5,3 miljoner. Då behövs också en förbindelsegång mellan huskropparna.

Om centralköket i stället ska fortsätta laga mat som sedan kyls och körs ut krävs investeringar på fem miljoner kronor. Då behöver också mottagningsköken på Rabo- och Gäverängeskolan rustas upp för tillsammans 900 000 kronor.

Nästa vecka förväntas utbildnings- och kulturnämnden fatta beslut om ett tillagningskök i Bysjöstrand, förutsatt att kommunstyrelsen säger ja till investeringarna.

I beslutet ingår också att kommunen ska servera mat som är lagad från grunden och att centralköket får vara kvar så länge som behövs.