Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldreboendet ska bli toppmodernt

Vid halvårsskiftet ska Bysjöstrand stå klart för inflyttning. Toppmoderna lägenheter för äldre med både samlingssalar och eget gym.

Den andra april förra året togs första spadtaget till Ockelbos nya äldreboende. En storsatsning för kommunen på totalt 86 miljoner inräknat renovering av Sjöängsgården. I går fick kommunstyrelsen en genomgång av hela huset som efter namnförslag från Ockelboborna numera heter Bysjöstrand. Projektledare Urban Öhman, från entreprenören, och Rolf Henriksson, ansvarig från kommunens sida, berättade om lokalerna och besvarade frågor.

Det nya huset i två plan har totalt 61 lägenheter och binds ihop på två platser med Sjöängsgården. Enrumslägenheterna är på 31 kvm, sedan finns två tvårumslägenheter och fyra lägenheter är byggda med genomgång till en närbelägen lägenhet. I nedre plan vid den stora entrén finns personalutrymmen och en större samlingssal med plats för drygt 100 personer.

Lägenheterna blir toppmoderna, varje lägenhet förbereds för lyft genom skenor i taket. Badrummen är helkalkade och anpassade för rullstolsburna. Även köksutrustningen är anpassad för rullstolsburna genom att den är höj och sänkbar.

– Även låssystemet är modernt med magnetkort som kan programmeras individuellt, säger Rolf Henriksson.

I huset finns fyra samlingssalar kombinerat med matsal och ett litet kök. Till marklägenheterna finns uteplats, medan övervåningens lägenheter får balkong. På våningarna finns speciella allaktivitetsrum för terapi och hobby och ett särskilt gym i nedre plan där de äldre får möjlighet att träna. Sedan finns två badrum större badrum med badkar varav ett med bubbelpool.

Huset är byggt i en fyrkant med lägenheterna på utsidan. Varje lägenhet har ett burspråk för att få in maximalt med ljus. I den stora innergården ska det spira grönt. Här har Wij Trädgårdar hjälpt till med planering och val av växter.

Direkt efter semestern i år börjar renoveringen av Sjöängsgården. Den ska stå klar till nyår och ge plats för demensboende liksom i dag. För att klara det flyttas de äldre från Sjöängsgården till Bysjöstrand, samtidigt som äldre från Vibacka börjar flytta in. Men först efter nyår kommer inflyttningen vara klar.

Det finns inga beslut rörande framtiden för Vibacka, men Bo Lindblad, vd för Ockelbogårdar, räknar med att det både ska bli seniorboende och lägenheter.

– Vi har behov av trygghetsboende för äldre, men det blir plats för ett 30-tal lägenheter också, säger han.

Även hemtjänsten kommer att inrymmas i gamla Vibacka och han beräknar att en total ombyggnad kan gå på mellan 20 till 30 miljoner kronor.