Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldrerädsla

Gävle har omvårdnadsnämnden beslutat om en flyttkarusell för de äldre. De som bor på Bergmästargården på Brynäs och som inte är dementa ska flyttas till det nyrustade Sätrahemmet och in i Bergmästargården flyttar korttidssjuka från Bomhusgården.

Skälet till den här omflyttningen är förstås pengar. Nämnden ska spara 50 miljoner nästa år och omflyttningen bidrar med 13 miljoner.

Det intressanta med detta är att Sätrahemmet byggdes om för att man skulle få flera platser för äldre vilket man ansågs skulle behövas. Men när det blir kärvare ekonomiskt faller helt plötsligt argumentet att det behövs flera platser. Vad kallas sådan planering?

Äldre tål ibland väldigt litet. I takt med att krafterna avtar behövs det ofta inte mycket för att en gammal människa ska gripas av oro; gamla kan ju inte parera förändringar på samma sätt som unga. Kanske kan man kalla det äldrerädsla.

Så omflyttningen nu har vållat oro särskilt som den utan tvekan kan kallas för tvångsförflyttning. De som bor på Bergmästargården får helt enkelt inte bo kvar, det har omvårdnadsnämnden beslutat. Antingen iväg till Sätrahemmet – med ett attraktivt boende dock till dubbelt så hög hyra som på Brynäs – eller till något annat boende men inte kvar på Bergmästargården. Dem det gäller och deras anhöriga fick reda på planerna förra veckan. Det motsvarar vad man inom kriminalvården kallar knalltransport men med den väsentliga skillnaden att i fängelserna skickar man runt farliga brottslingar medan det här gäller snälla gamlingar som tydligen på grund av ålder inte fått vara med och bestämma.

Vara med och betala får de dock. På Bergmästargården är hyran drygt 2 000 kronor i månaden, på Sätrahemmet blir den 4 600 kronor. För pensionärer är en mer än fördubblad hyreshöjning naturligtvis kännbar ekonomiskt. Var någonstans i samhället i övrigt kan man bara meddela folk att de ska flytta nästan omedelbart och dessutom få mer än fördubblad hyra? Gamla får i varje fall finna sig i det.

Vi får hoppas att flytten går bra men sådant här visar hur viktigt det är att gamla får hjälp att hävda sina rättigheter.

Äldre är inte i några sammanhang att likna vid flyttkartonger som kan skickas runt.