Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldrerån på väg klaras upp

SANDVIKENTre moldaviska män har gripits misstänkta för stölden mot en 91-årig dam med rullator i centrala Sandviken i slutet av november.

- Det är rent ut sagt för jävligt, säger en åklagare om ligan som misstänks ha specialiserat sig på äldre damer med rullator.
Gripandet skedde i Uppsala under helgen sedan trion misstänks ha slagit till i både Sala och Avesta, också då mot äldre damer med rullatorer.
Tack vare ett vittne i Sandviken, som observerade att trions flyktbil var en gulfärgad Mercedes, kan nu de olika stölderna vara på väg att knytas till samma trio.

Hoppas på lösning

- Det har även gjorts andra iakttagelser som kan vara viktiga. Nu hoppas vi lösa det här, säger Sune Bergström, utredningschef i Sandviken, som inte vill avslöja närmare vad iakttagelserna går ut på.
Under måndagen avdelade Bergström en utredare att samarbeta med polisen i Sala, som kommer att göra förundersökningen.
Männen, 36, 23 och 27 år, kom till Sverige i augusti som asylsökande. Om misstankarna är riktiga är trion en del av den ökande brottslighet personer från de forna öststaterna står för i Sverige.
Det var för drygt två veckor sedan, den sista november, som rullatorligan var i Sandviken.
Den 91-åriga damen som bor i centrala Sandviken närmade sig porten till sitt hus när hon tilltalades av en man. Denne stal sedan en svart handväska 91-åringen förvarade i en korg på rullatorn.

Vittne förföljde tjuvar
Händelsen observerades av en släkting som satt i sin bil alldeles i närheten. Släktingen körde efter trion när den i Mercedesen lämnade brottsplatsen, men avbröt senare förföljandet.
Den 91-åriga damen skadades inte och inget vapen har såvitt känt använts vid någon av stölderna - därför gäller misstanken stöld och inte rån.
Under den gångna helgen sände polisen i Västerås ut ett rikslarm efter just en beige eller gulfärgad Mercedes som varit synlig när en 90-årig dam med rullator i Sala rånades på sin handväska.
Några timmar tidigare hade en 82-årig dam, också hon med rullator, rånats i Sala.
Med ledning av beskrivningen av flyktfordonet kunde en polispatrull senare under söndagen få stopp på Mercedesen utanför Uppsala.
- Jag kommer att begära männen häktade som misstänkta för grov stöld och häleri. I bilen fanns en hel del misstänkt stöldgods, säger Peter Eklund, åklagare i Västerås.

MATS HEDSTRÖM
Mats
Hedström
026-15 96 39 mats.hedstrom_gd.se