Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Aldrig har så många har mått så dåligt”

Budskapet lyder fred och kärlek. Men jobbar man där mår man psykiskt dåligt och får knappt ta rast.

Efter vittnesmål om bedrövliga villkor anmäler rekryteringsföretaget från Gävle, Youngkraft, Peace & Love till Arbetsmiljöverket.

– Två veckor innan festivalen fick vi en förfrågan om att förse Peace and Love med ett antal volontärer.

– Jag tänkte att ett sådant avtal som innehåller festivalpass som lön, samt mat och logi är perfekt för våra ungdomar som inte har möjlighet eller råd att åka på festival, säger Alexander Engvall, vd på rekryteringsföretaget Youngcraft i Gävle. 

Youngcraft bistod Peace & Love med ett 20-tal volontärer i åldrarna 18-25 år.

Minst en av företagets utsända ska ha jobbat ett 24 timmar långt pass. Och ungdomarna skulle enligt avtalet arbeta 60 timmar från måndag till söndag.

En av funktionärerna tros ha blivit matförgiftad. Vid ett försök att sjukanmäla sig hotades funktionären ifråga med att han vid frånvaro skulle göra sig skyldig till avtalsbrott och bli ersättningsskyldig.

I anmälan till arbetsmiljöverket skriver Alexander Engvall att han ”aldrig någonsin, på någon arbetsplats vi förmedlat till varit med om att ungdomar mått så dåligt som så många gjorde”.

– Det här är första gången som vi samarbetar med Peace and Love och många har vittnat om dåliga villkor. Men just nu försöker vi hålla en saklig bild till det hela, säger han.

Enligt Youngcrafts anmälan till Arbetsmiljöverket kräver Peace & Love nattarbete av ungdomarna. Ett vanligt schemalagt arbetspass uppges vara mellan 14.00-02.00.

– Vi fick veta att nattarbete kunde förekomma i vissa fall, men inte i den utsträckningen. Vi kände inte till att den personal som vi skickar ut även skulle teckna avtal på plats. I så fall skulle vi givetvis krävt att få titta på dessa.

Enligt Alexander Engdal fick Youngcraft information om att straffavgifter på högst 1 000 kronor kunde tas ut om man bröt avtalet.

Men de utsända funktionärerna vittnar om att det i de kontrakt som skrevs på plats sedan stod 5 000 kronor.

– Det var så mycket som var bedrövligt, att jag var tvungen att skriva en anmälan. Men jag hoppas att det löser sig till det bästa för alla inblandade, säger Alexander Engvall.

Nina Blazevic

Dalarnas Tidning