Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åldringar illa bemötta

Vid två tillfällen samma förmiddag blev två åldringar illa bemötta på en enhet i Sandvikens kommun. Båda händelserna är föremål för Lex Sara utredningar, uppger äldreomsorgschef Karin Jonsson.
– Det här är en utbildningsfråga, säger hon.

Annons

På morgonen den 27 maj påträffade personalen en vårdtagare som var ledsen och förtvivlad. Vårdtagaren beklagade sig över personalens beteende som denne beskrev som nonchalant och otrevligt och kände sig kränkt då denne bett om hjälp med dusch. Personalen hade då höjt rösten och uttryckt att de inte hade tid.

Efter ett lugnande samtal med vårdtagaren togs kontakt med enhetschefen som sägs vara medveten om händelsen men inte reagerat. Den som rapporterade ärendet till enhetschefen blev också illa bemött av chefen.

Den andra händelsen inträffade något senare på förmiddagen på samma ställe. En vårdtagare uppmärksammades sittande i fåtöljen på sitt rum och grät och påtalade att personalen varit elaka mot henne. Efter ett lugnande samtal med vårdtagaren rapporterades händelsen till enhetschefen.

Äldreomsorgschef Karin Jonsson har just börjat utreda de både händelserna där det är olika personer från personalen som betett sig kränkande mot vårdtagarna. Hon påpekar att det inte är acceptabelt att bemöta vårdtagare som skett, men att just bra bemötande är många gånger den svåraste delen i arbetet.

– Det är en fråga som ska hållas ständigt levande och det här är mycket en utbildningsfråga, säger hon.

Vilka påföljder händelserna kan få är inte klart, men en sak som hon ser är att det krävs mer utbildning på den aktuella avdelningen både hos personal och chef.