Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åldringar illa bemötta samma dag

Vid två tillfällen samma förmiddag blev två åldringar illa bemötta på en enhet i Sandvikens kommun. Båda händelserna är föremål för Lex Sara utredningar, uppger äldreomsorgschef Karin Jonsson.
– Det här är en utbildningsfråga, säger hon.

På morgonen den 27 maj påträffade personalen en vårdtagare som var ledsen och förtvivlad. Vårdtagaren beklagade sig över personalen som varit nonchalant och otrevlig och vägrat hjälpa till med dusch.

Efter ett lugnande samtal med vårdtagaren tog man kontakt med enhetschefen som varit medveten om händelsen men inte reagerat. Den som rapporterade ärendet blev också illa bemött av chefen.

Den andra händelsen inträffade senare på samma ställe. En vårdtagare satt och grät på sitt rum och sa att personalen varit elak mot henne. Efter ett lugnande samtal rapporterades händelsen till enhetschefen.

Äldreomsorgschef Karin Jonsson har just börjat utreda de både händelserna där det är olika personer från personalen som kränkt vårdtagarna. Hon påpekar att det inte är acceptabelt att bemöta vårdtagare som skett, men att just bra bemötande är många gånger den svåraste delen i arbetet.

– Det är en fråga som ska hållas ständigt levande och det här är mycket en utbildningsfråga, säger hon.