Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åldringsrånare slog till igen

GÄVLE
Mannen som sålde rosor stal 1 500 kronor från Anders Hennings 78-åriga mamma.
- Det är så ruttet att man blir ledsen, säger han.

Annons
Under torsdagen anmäldes två nya åldringsstölder till Gävlepolisen och sammanlagt har man slagit till fyra gånger sedan i lördags.
Två försök till bedrägerier där okända ringt och frågat efter pengar har också anmälts.
I torsdags morse ringde hemtjänsten till Anders Henning. Man undrade hur mycket pengar mamman borde ha i plånboken. Några hundralappar verkade misstänkt litet eftersom det dagen innan varit 2 000 kronor.
Modern bor på Brynäs.
- En man som sålde rosor ringde på. Till mamma sa han att grannen gett 400 kronor till något gott ändamål. Kunde hon ge mer? Mamma sa ifrån, så mycket hade hon inte råd med. 200 kronor kunde han få.
- Det här var på eftermiddagen eller tidiga kvällen. Efteråt saknades tre stycken 500-kronorssedlar, säger en upprörd Anders Henning.

Har hänt flera gånger
Mamman kan inte säga säkert hur mannen med rosorna kom över hennes pengar. Sonen oroar sig också för att tjuvarna kan ringa på och säga att de kommer från hemtjänsten.
När det är många vikarier är det svårt att avgöra om det är kriminella eller hemtjänstanställda.
- Oftast känner kunden igen de som kommer och ungefär vid vilka tider de gör det. Och de har legitimation, säger Annica Eriksson, vikarierande verksamhetschef på Brynäs där Anders Hennings mamma bor.
- Jag har gått ut med ett meddelande till den övriga förvaltningen. Nu har det hänt flera gånger. Det är bedrövligt, säger Annica Eriksson.

Varnar
Hemtjänstens vårdare träffar de äldre oftare än kanske någon annan. Inte sällan är det vårdarna som upptäcker att något inträffat.
Annica Eriksson berättar att man varnar vårdtagarna att inte öppna för främmande - enligt polisen det säkraste sättet att klara sig från tjuvarna. Dessutom håller de anställda utkik efter personer som uppför sig misstänkt.
Missionskyrkan i Gävle har gått ut med en varning för dörrknackare som säljer just rosor under förevändningen att pengarna ska gå till behövande personer i Jugoslavien. Försäljarna har ingenting med Missionskyrkan att göra och pengarna behåller man sannolikt för egen del.
Anders Henning hoppas nu att både gamla och framförallt deras anhöriga är försiktiga.
- Tjuvarna är sluga, varnar han.

MATS HEDSTRÖM