Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldst i Gästrikland fyller 106

Elvira "Viran" Larsson har levt längst av oss alla i Gästrikland. På söndagen fyller hon 106 år. När man frågar vilken tid i hennes liv som hon uppskattar mest svarar hon utan att tveka:

– Bästa tiden var när vi bodde i Hamrånge och barnen växte upp. Jag minns också med stor glädje när jag åren 1927-1928 gick på Västerbergs folkhögskola.

Med barnen menar hon sina två döttrar som även de är i pensionsåldern numera. Viran Larsson har flera barnbarn och tio barnbarnsbarn.

När hon föddes 1908 i Ovansjö var Gustav V kung och honom såg hon en gång i Storvik. Hon har också sett Gustav VI Adolf vid två tillfällen.

Första gången var när han och prinsessan Louise besökte Ovansjö kyrka.

Virans blivande make, Anders Larsson, var en av marskalkarna som tog emot det kungliga besöket den gången.

Men det möte hon talar sig mest varm om är när hon träffade kronprinsessan Victoria och prins Daniel under deras officiella besök i Ockelbo för några år sedan. Hon tryckte kronprinsessans hand vid äldreboendet Bysjöstrand och talade länge med henne.

– Jag läste upp en dikt. Det var jättefint att träffa henne och prins Daniel. Hon är så spontan och underbar.

Hon har upplevt både första och andra världskriget och beskriver de åren som svåra. Men ännu värre var enligt henne när spanska sjukan härjade som värst i Sverige.

– Folk dog som flugor och om söndagarna såg man likvagnarna köras av hästarna.

Hon har ramlat några gånger och haft en del sjukdomar och krämpor.

– Men i huvudet har jag alltid varit klar, förklarar hon.

I dag får hon besök av döttrarna, deras barn och barnbarn. Exakt hur många som dyker upp för att dricka kaffe och äta tårta vet hon ännu inte.

– De är ju utomlands så mycket på semestern nuförtiden. Själv har jag aldrig varit i något annat land.