Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ale Möller gläds åt att återbesöka Gävle med Jul i folkton-familjen

Turnén Jul i folkton firar tio år med turnéstart i Gävle som också blir nordligaste punkt. Ale Möller ser fram emot att komma tillbaka till Gävle Konserthus där han varit artist in residence.

Annons

2006 var första året Jul i folkton arrangerades. Idén är att presentera julmusik med grund i den nordiska folkmusiken. Alla instrument som trakteras av Ale Möller, Lena Willemark, Lisa Rydberg, Olle Linder, Esbjörn Hazelius och Roger Tallroth är akustiska. Här märks hackbräda, mungiga, glas (!), dragspel, flöjt, sälgpipa, tramporgel och bouzouki.

LÄS MER: Ale Möller återvänder till sitt gamla residens

Ale Möller har varit Gävlebo tidigare. 1988 gjorde han musiken till Folkteatern Gävleborgs "Den stora vreden" som spelades i Gasklockorna och Iggesund. 2007 blev han artist in residence vid Gävle konserthus och var så i några år.

– Det ska bli väldigt roligt att komma tillbaka. Jag kan skryta med att ha varit Gävlebo, säger Ale Möller över telefon.

Jul i folkton skiljer sig från andra julturnéer i att de amerikanska örhängena som "White Christmas" lyser med sin frånvaro. Dock är inget staket mot någon musikform uppsatt, understryker Ale Möller.

– Vårt fokus och intresse är att lyfta fram sånger ur den stora skatten som finns i den nordiska folkmusiktraditionen. Men vi jobbar också med mycket nyskrivet material.

Mycket av det Gävlepubliken får höra är från mindre samhällen i Sverige. Låtar som har levt i folktraditionen, men inte är allmängods. Dock finns också "Stilla natt" och "O Helga Natt" med, fast i en annan tappning än man oftast hör dem.

Det finns som bekant en uppsjö av julshower som turnerar, inte minst i Gävle Konserthus. Ett relativt nytt fenomen, som Ale Möller inte i sig har något problem med.

– Det kan jag inte vara annat än glad över. Men med det sagt är det klart att det finns en mättnad. Jag är förvånad över att det finns så många, men det är inte så många som har den profilen vi har. De som kommer till oss får något som sticker ut. Det är varken Las Vegas eller rock n' roll.

På grund av tioårsjubiléet har fansen fått rösta på vilka låtar de vill ska vara med på Jul i folkton i år. Det blir med andra ord en form av greatest hits-turné.

Jul i folkton-gänget är nästan som en utspridd släkt. Med några undantag, kommer de samman varje år, fast inför julen i stället för under den.

– Vi får en väldig energi. Det är mycket musikanteri och ingen är någon stjärna på något sätt. Jul i folkton bygger på att alla lyfts fram helt enkelt. Scenografin är enkel och det är ljuset som jobbar. Inga glittrande granar och Rudolf med röda mulen göre sig icke besvär.

Hur skulle du karaktärisera besökarna på Jul i folkton?

– De som kommer vill ha en lite större innerlighet. De är rädda att julen blir ett jippo där du bara ska köpa, köpa, köpa.

...

LÄS MER:

Recension: Jul i folkton 2010

Recension: Jul i folkton 2009

Recension: Jul i folkton 2008