Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alexander Rybak ska ge Norge EM-segern

Annons

Han segrade i norska Melodifestivalen med förkrossande överlägsenhet.
Nu hoppas Alexander Rybak att det ska gå vägen i Moskva också.
– Jag håller Ukraina som favorit, men det är klart att vi kan vinna.
Det vore fel att säga att han
blev stjärna över en natt – när Alexander Rybak steg upp på scenen i Melodi Grand Prix hade han redan en seger i Norges ”Talang” på kontot – men genombrottet blev väldigt stort.
I finalen fick hans egenskrivna ”Fairytale” mer än 75 procent av rösterna.
– Jag var med i tävlingen för att vinna. Och ska det vara show så ska det vara show, så jag satsade mycket på dansare och framhävde mitt fiolspelande, säger 22-åringen under ett kort besök i Stockholm.
”Fairytale” är en låt som om man ska vara fördomsfull låter väldigt norsk – den är käck, ytterst trallvänlig, innehåller tydliga folkmusikinslag och känns hemvävd. Samtidigt är den modern och troligen livsfarlig i Moskva.
– Jag är jätteglad att så många tror på oss bland bettingfirmor och så, men jag försöker hela tiden säga att vi kan åka ut redan i semifinalen, säger han men tillägger snart:
– Men jag tror att vi lika gärna kan vinna hela tävlingen som att åka ut direkt.
Alexander Rybak är född i nuvarande Vitryssland men familjen flyttade till Norge när han var fyra år. Att han skulle bli musiker var ingen slump – båda föräldrarna är välprofilerade inom klassisk musik i Norge och Alexander började spela fiol och piano vid fem års ålder. Efter succén i Melodi Grand Prix är nu debutalbumet på väg ut.
– Jag fick höra hela skivan för första gången i dag faktiskt, säger han glatt.
Sin svenska motståndare Malena Ernman har Alexander Rybak bara beröm för.
– När man läser ordet ”popopera” så känns det inte så roligt, men när man ser och hör henne göra ”La Voix” så är det helt fantastiskt. Men jag tror inte att hon vinner, det tror jag Ukraina gör. Deras artist Svetlana Loboda känns visserligen som en produkt, men hon gör låten ”Be My Valentine” så bra!
Daniel Åberg/TT Spektra