Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alexander Rybak skrattar gott åt den beska kritiken

Annons

Norges senaste stjärnskott hyllas till skyarna i hemlandet. Men i Sverige har Alexander Rybaks debutskiva fått ett svalare mottagande med flera ettor i betyg.

– En etta ger man med kärlek, säger Alexander Rybak och skrattar.

Alexander Rybak förlorade prinsessan men vann i stället hela kungariket. Efter segern i Moskva reser schlagervinnaren runt i Europa för att marknadsföra sin nya skiva och spela vinnarlåten ”Fairytale”.

– Så länge publiken uppskattar låten tröttnar jag inte på den, säger norrmannen till TT Spektra.

Har du hört av tjejen du sjunger om?

– Alltför mycket, men inte personligen, bara genom tidningarna, säger Alexander Rybak. Jag har inte lust att delta i den där cirkusen. Det var någon som tyckte att vi skulle spela tillsammans på en konsert, men det skulle bara bli konstigt. Jag vill minnas tiden då det var en kille och en tjej som var förälskade.

Debutalbumet ”Fairytale” har fått ett varmt mottagande i hemlandet och recensenterna har hyllat sin nya stjärna till skyarna. I Sverige har mottagandet varit betydligt svalare och Rybaks platta har fått flera ettor i betyg.

– Det hade varit mycket värre att få en tvåa. Om man ger en tvåa finns det något slags hat mot artisten, men en etta ger man med kärlek, säger Alexander Rybak med ett skratt.

23-åringen förklarar att han tar till sig kritiken, men vill också poängtera att norrmännen inte hyllar allt han gör.

– Recensenten som gav mig en sexa för skivan gav mig en trea för en konsert strax efteråt. Det var första gången jag stod på en scen efter Moskva, det var en väldigt stor omställning.

Rybak har försökt uppfylla många förväntningar under arbetsprocessen med debutplattan.

– Det är svårt i och med att jag slog igenom i Eurovision. Vissa människor förväntar sig att jag ska göra ett album med schlagerlåtar, min musiklärare vill att jag ska visa mina klassiska kunskaper, ryssarna vill att jag ska visa upp ryska melodier medan norrmännen vill ha låtar med norsk optimism, förklarar han.

– Jag visste att jag hade allting i mig, så det här blev ett album med allt. Men skivan saknar kanske en röd tråd.

Att albumet inte är lika varmt mottagen som i Norge gör honom ingenting.

– Det hade varit kul att vara uppskattad i hela Europa, men jag har gjort en cd med tanke på norsk publik. Det är ju där jag bor.