Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alf lägger på ett kol i trädgården

Alf och Vanja Karlsson har en fantastisk trädgård vid sitt hus i Lund i Valbo.

Där finns prunkande rabatter, en fin näckrosdamm och till och med en egen kolmila – men det stora grönsakslandet är viktigast.

– Grönsakerna är roligast att hålla på med. Då kan man ju smaka också. Jag går här och käkar allt möjligt, och när frugan undrar vad hon ska laga för mat är jag redan mätt, säger Alf och skrattar.

I landet växer allt från sallad och morötter till kronärtskocka. Jordgubbslandet har gett 50 liter bär i sommar och hallonen tolv liter, hittills.

– Han odlar som om det vore till en storfamilj, fast vi bara är två. Vi ger bort mycket, säger Vanja Karlsson.

– Och det är skönt att veta vad det är man äter, säger hon.

Förutsättningarna för odling är bästa tänkbara. Tomten består av gammal åkermark och bakom huset, som Alf Karlsson ritade och byggde själv år 2000, rinner en bäck där de kan ta vatten.

Den enda gödseln som Alf använder är kompost och algomin. Så ligger de fyra prydliga kompostbingarna också mitt i trädgården.

– Komposten ska ligga centralt i trädgården, så att man inte behöver springa så långt. Jag vänder komposten både vår och höst. I den sista bingen finns färdigsållad kompostjord, visar Alf Karlsson.

Växthuset intill är på totalt 27 kvadratmeter. Alf driver upp massor av plantor varje år, både blommor och grönsaker, och de flesta från egna frön. Snart är det dags att så penséerna som ska blomma nästa år.

Att Alf Karlsson är gammal betongarbetare syns i trädgården, där han murat både trädgårdsgångar, grill, damm och spaljé åt vindruvorna.

Alldeles vid bäcken har Alf Karlsson också för tredje gången byggt en egen mila. Hur man gör lärde han sig som barn i Värmland.

– Farsan var kolare. Jag var bara tio–tolv år men jag var med några år och såg hur man gjorde, berättar han.

Trots allt arbete som han och Vanja lägger ner i trädgården, tycker han inte att man kan säga att det är arbetsamt att ha en trädgård.

– Det som är roligt är inte jobbigt, säger han.