Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alger i Storsjön stör badare

SANDVIKENNu blommar återigen algerna i Storsjön.

Annons
Bygg- och miljönkontoret uppmanar därför badare att ta det försiktigt. I synnerhet ska små barn och hundar undvika att bada vid drabbade stränder.
Än så länge är det bara Hedåsbadet och Sätrabadet som drabbats.

De flesta i Sandvikentrakten börjar bli vana vid algblomningen vid det här laget som återkommer år efter år. Och det är tyvärr så att när de flesta vill bada - när det är varmt och skönt i luften och vattnet - trivs också de otrevliga algerna alldeles ypperligt.

De senaste dagarnas värme har drivit upp temperaturerna i Storsjön.

På sina håll, bland annat vid Hedåsbadet, är det närmare 24 grader varmt i vattnet. Det i kombination med att det varit vindstilla och vattnet legat alldeles stilla har gjort att alg-blomningen kommit i gång.

Duscha efteråt
Det har gått fort, när miljöinspektörer från kommunens bygg- och miljökontor var ute och kontrollerade badplatser i förra veckan fanns det inga spår. Nu är det gott om alger vid Sätrabadet och även Hedåsbadet är drabbat. Övriga badplatser har än så länge klarat sig.

Det berättar miljöinspektör Sami Heino som var ute och mätte badvatten runt Storsjön på tisdagsförmiddagen.

- Det är ingen kraftig algblomning men den finns, berättar han.

Bygg- och miljökontoret avråder därför folk att bada vid de drabbade ställena.

- Det är inte direkt farligt att få på huden men det är bäst att duscha efteråt, tycker Sami Heino.

I synnerhet är det små barn som ska undvika att bada eftersom barn ofta råkar svälja vatten när de badar, något som inte är nyttigt när det är algblomning. Illamående och kräkningar kan bli en effekt. Även hundar kan råka illa ut om de får bada där det är algblomning. De slickar sig ofta rena efter att ha badat och får på så sätt i sig det onyttiga vattnet.

Undvik det gröna
Framförallt ska badsugna undvika det gröna i vattnet. Det däremot ingen större fara att bada utanför algpartierna.

För den som har funderingar och frågor om algblomning finns det information om risker med mera på Sandvikens kommuns hemsida (www.sandviken.se).

KARIN BERGKVIST