Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älgkalven Kalle ska avlivas

Den omhändertagna älgkalven Kalle får inte stanna kvar i älgparken i Ockelbo. I går kom polisen för att hämta den för avlivning.
– Jag känner mig chockad och tom, säger parkägaren Lars Arkesjö.

Annons

GD berättade i måndags om den tre veckor gamla älgkalven som efter ett halvt dygns irrande i Alfta mellan Bollnäs och Edsbyn, omhändertagits av Lars Arkesjö för vård i dennes älgpark i Ockelbo.

I går strax efter lunch svängde en polisbil, en polispiketbuss och en djurambulans med en djurtransportkärra upp vid entrén till älgparken enligt älgparksägaren.

– Poliserna sa att de skulle hämta Kalle och köra i väg honom för avlivning. De förklarade också att jag kommer bli åtalad för jaktbrott, säger Lars Arkesjö.

Lars Arkesjö säger att han inte varit medveten om att älghägn först måste söka tillstånd hos Naturvårdsverket innan de kan ta hand om övergivna djur.

– Eftersom privatpersonen i Alfta ringde till mig efter hänvisning av polisen handlade jag i god tro när vi åkte och hämtade Kalle. Och ingen har ju hört av sig under de över två veckorna som vi tagit hand om honom.

Enligt Lars Arkesjö är det Mikael Hammarstrand, vice chefsåklagare vid åklagarmyndigheten i Gävle, som bestämt att älgkalven skulle hämtas.

– Jag pratade med honom själv och sa att älgparken har resurser att ta hand om Kalle. Han sa att det inte spelade någon roll eftersom jag begått ett jaktbrott, säger Lars Arkesjö.

Djurparksägaren kan i efterhand, när han fått reglerna förklarade för sig, förstå att han har gjort fel.

– Men jag tycker det är en väldig skillnad om det hade varit en privatperson som tagit hand om Kalle. Här i älgparken har vi ju redan älgar och 14 hektar som han kan leva på när han växer upp, säger Lars Arkesjö.

Gårdagens händelse slutade med att polisen fick åka från älgparken utan älgkalven. Efter ett sökande i parkens största hägn under en halvtimmes tid utan resultat gav den utsända truppen upp.

– Kalle lever och mår bra. Det hoppas jag att han kommer få göra i fortsättningen också. Allt hänger på vad åklagaren gör härnäst, säger Lars Arkesjö.

GD har försökt nå Mikael Hammarstrand för en kommentar utan resultat.