Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Älgkalvens handläggare utsatt för hot

Fallet med älgkalven Kalle har tagit en mörk vändning.
Handläggaren på länsstyrelsen har fått motta allvarliga hot.
- Det tog reda på var jag bor och vad min sambo heter, säger Daniel Hansson till GD.

Älgkalven Kalle avlivades i onsdags.
När nyheten blev allmänt känd under torsdagen framfördes hot, via e-post, till den handläggaren på länsstyrelsen som uttalat sig i frågan.
- "De" skrev att de inte skulle nöja sig förrän jag gjort offentlig avbön och avgått. De hade tagit reda på min bostadsadress och namnet på min sambo, säger Daniel Hansson.
Utom den personliga informationen fanns andra saker i mejlet som fick länsstyrelsen att bedöma det som ett olaga hot och försök till otillåten myndighetspåverkan.
En polisanmälan gjordes snabbt.
- Hotbilden hanterar vi nu i samarbete med polisen. Det här är fullständigt oacceptabelt, säger Stefan Henriksson, chef på länsstyrelsen.
E-posthotets avsändare går sannolikt att spåra om inte ip-numret döljs bakom en anonymitetsserver.
Polisens personsäkerhetsgrupp bedömer om handläggaren ska utrustas med en larmtelefon. Daniel Hansson själv tänkte i går inte ge vika för hot utan stannade på sitt arbete.
- Ja. Men det är olustigt, allra särskilt som de blandar in min familj. Det är som att folk ser de stora ögonen på en älgkalv och tappar all sans. Men jag accepterar inga hot, vare sig mot mig eller min familj, säger han upprört.
Daniel Hansson framhåller att lagstiftningen inte gav utrymme för länsstyrelsen att agera sedan Naturvårdsverket sagt nej till dispens för älgkalven Kalle.
- I det läget fanns det inget ärende för oss att ens hantera. Sedan har vi, på Naturvårdsverket och länsstyrelsen, en helhetsbild som andra saknar. Just nu pågår ett exakt likadant fall i Dalarna. I Norrbotten sitter en person med två älgkalvar. Det var nyligen ett liknande fall i Skaraborg.
- Skulle det ges dispens för varenda älgkalv som dök upp skulle hela Sverige vara en enda stor älgpark, säger Daniel Hansson.
Vilda djur bör inte omhändertas. Älgar är i ständig rörelse. Hänger en kalv inte med kan det bero på sjukdom eller svaghet.
- Det finns en anledning till att kon stöter bort en kalv. Dessutom kan älgkon befinna sig i närheten av en "övergiven" kalv och återvända till den inom kort. Ska man då sätta kalven i hägn så att kon får stå utanför och locka på den? Är inte det ett större lidande?
Hela bilden kring älgkalven Kalle har inte kommit fram i rapporteringen.
- När det gäller älgkalven i Ockelbo så har en ko med en annan kalv synts i området, vid samma tidpunkt. Det är inte otroligt att det var syskonet och mamman, säger Daniel Hansson.
- Under 2008 sköts 2500 kalvar. Det skrevs inte en rad om det. Jag förstår den emotionella delen av det här, men folk blir nästan hysteriska.