Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ali Al-Ganas önskan: IS-pass och flygbiljett till "Kalifatet"

En dag hoppas Ali Al-Ganas få använda ett pass utfärdat av Islamiska Staten och resa till "Kalifatet". Den önskan uttryckte han på Facebook under förra sommaren. Nu styr han över Gävle moskés dawahgrupp som Gefle Dagblad rapporterade om i går.

Gefle Dagblad granskar Gävle moské – läs övriga artiklar här:

Abo Raad pekas ut som militanta islamismens ledare i Sverige

Gävles moské vill sprida extrem tolkning av islam

Al-Ganas jobbar kvar på förskolan

Imamen som efterlyser större tydlighet från Sveriges moskéer

Krönika: Anna Gullberg: Därför granskar vi Gävles moské

Den här granskningen sker i samarbete med Magnus Sandelin som på sin blogg sampublicerar med gd.se. I dag om Ali Al-Ganas.

Gefle Dagblad har tidigare skrivit om Ali Al-Ganas när han hyllade två unga män som dödats när de stridit för terroristorganisationen Islamiska Staten.

Gävles moské gick då ut med informationen att Ali Al-Ganas inte längre hade någon formell roll i verksamheten. De uppgifterna stämmer inte längre.

Han har nu ansvaret för moskéns missionsarbete genom organisationen SUDC, Swedish United Dawah Center.

På Ali Al-Ganas facebooksida kan man se att han är starkt engagerad inom moskéns verksamhet. Missionsarbetet bedrivs till största del i Gävles moskés lokaler genom utbildning och att organisera utdelning av informationsmaterial om islam.

Men det är inte bara sitt arbete inom Gävles moské som Ali Al-Ganas lägger upp på sin privata Facebook. Under förra sommaren laddade han upp en bild med texten "Må Allah förverkliga det här".

På bilden ser man en väska där det i ett fack sticker upp ett pass med en flygbiljett till Kalifatet i Islamiska Staten. På passet står ”det finns ingen gud utom gud” med profeten Mohammeds sigill från 600-talet. Exakt likadant utformat som symbolen för terroristorganisationen Islamiska Staten.

– Om man lägger upp en sån bild så är det ett tecken på att man har sympatier med Islamiska Staten, säger Magnus Ranstorp, terrorismforskare på Försvarshögskolan.

Två dagar efter att Ali Al-Ganas laddade upp bilden rapporterade engelska Daily Mail om hur Islamiska Staten börjat producera pass som en del av en psykologisk krigsföring.

På sociala medier har Ali Al-Ganas en omslagsbild av den salafistiska predikanten Sulaiman Al-Alwan. Han har uppmanat muslimer att utföra självmordsattacker mot Israel och amerikaner, visat sitt stöd för talibanerna och haft en av 9/11-piloterna som elev. 2013 dömdes han till 15 års fängelse i Saudiarabien för finansiering av Al Qaida. Ali Al-Ganas har även hyllat honom i separata inlägg.

Ali Al-Ganas har även skrivit andra saker på sociala medier som kan kopplas till sympatier av våldsbejakande islamism.

Efter att tolv personer mördats och elva skadats i vinterns terroristattack mot Charlie Hebdo i Paris skrev han flera statusuppdateringar som väcker många frågor. Bland annat:

"Må Allahs frid och välsignelse vara över profeten Mohammed och må Allahs vrede och förnedring vara över de/den som gör narr av honom och de som tillåter det och de som håller tyst om det."

Den typen av yttrandefrihet som gör narr av min tro och min älskade profet frid vare med honom. Denna typ av yttrandefrihet är under mina arabiska tofflor.

Kort och gott! Den muslim som anser att det är okej, att rita nidbilder på profeten Mohammed frid vare med honom, eller en annan profet. Eller att det är okej att skämta / göra narr av Islam. Den som gör det har lämnat Islam, våra lärda är överens om detta. Denna domen hör till de saker som varje muslim bör känna till / ha kunskap om.

Ali Al-Ganas vill inte prata med Gefle Dagblad hälsar han genom sin bror och Gävles moskés kontaktperson Najim Al-Ganas. Men i ett mejl försvarar Gävles moské Ali Al-Ganas.

LÄS ÄVEN:

Gävleimamen ansvarig för radikal hemsida

GD:s artiklar om moskén polisanmälda

Ingen förundersökning om förtal efter moskégranskningen

Chefredaktören: Här är fem frågor som GD vill att imamen i Gävle svarar på

David Nyström: Stoppa islamismen – nu!

David Nyström: Vilken sorts islam förkunnas i Gävle moské?

Radikal imam fick predika i Gävles moské

Politikerna besökte Gävle moské för dialog

"IS finns här i Gävle"

Gävlebo hyllar stupade IS-krigare

TV: Al Ganas om sin hyllning till IS-krigare

Kommunen överväger granskning efter IS-hyllning

Insändare: Är det möjligt med så många radikala muslimer i Gävle?

Imamens regler styr på Nynässkolan

Samlade mullan in terrorpengar?

Misstänks ha stött terrordåd

Fängelsestraff för insamling till terrordåd

Gävle kommun har ingen plan mot extremism

Imamen kämpar mot stadens extremister

Politisk predikan väcker ont blod bland muslimer