Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alice populärast - igen

För andra året i rad är William och Alice de populäraste pojk- och flicknamnen.

Annons

Nya namn på tio-i-topp-listan förra året är Alva, Charlie och Filip. Årets bubblare är Lykke och Henry, som klättrade högst av nykomlingarna på topp-100-listan, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Bland flickorna tog Elsa andraplaceringen förra året, medan Julia hamnade på tredje plats.

Bland pojkarna byter Oscar och Lucas plats med varandra. Oscar avancerar upp till en hedrande andra plats, medan Lucas petas ned till en tredjeplacering.

Det blev ingen Estelle-effekt, sedan den nya prinsessan fått sitt namn. Namnet ökade inte i popularitet under 2012. Tvärtom. Det minskade, konstaterar SCB. Under 2011 fick 65 flickor namnet Estelle, men bara 55 under 2012.

De namn som klättrade allra snabbast förra året var Sigrid och Ebbe. Sigrid, med 209 bärare, tog sig upp på 65:e plats, medan Ebbe (230 bärare) hamnade på 67:e plats.
Bland nykomlingarna var Lykke och Henry de snabbaste klättrarna på 100-listan.

På Gotland göra sig varken Alice eller William besvär. Där är det Freja respektive Nils som gäller. Gotland var det enda län som hade förstanamn för både flickor och pojkar som låg utanför landets tio i topplista.

I 13 av 21 län var Alice det populäraste flicknamnet, även om hon fick dela förstaplatsen med andra flickor i två av länen. I sju län var William det populäraste pojknamnet.
Alla följer dock inte strömmen. Under förra året fick 4 412 flickor och 3 824 pojkar namn eller stavningar av namn som de var alldeles ensamma om.

Mer läsning

Annons