Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alkohol förstör idrott

Naturligtvis kan idrottsarenor ha alkoholservering. Men sådant måste ske under strikt ansvar, och det är extra viktigt i idrottsliga sammanhang. Sköter sig inte restauratören ska givetvis tillståndet dras in. Att Läkerol Arena nu hamnar i den situationen är fullt logiskt. Det är bara att ta del av kommunens inspektionsrapport, refererad på nyhetsplats i GD i går, som är fullständigt förödande för arenaföretagets sätt att sköta, eller snarare missköta, serveringen.

Alkohol och droger finns med i 75-80 procent av alla våldsbrott. Läktarvåld och huliganism är givetvis inget undantag. Hur publiken beter sig vid matcherna, och vilken syn arenabolagen har på sitt ansvar för ordningen, påverkar bilden av idrotten i stort för alla de knattar som inget hellre vill än att bli Brynäs IF:s, och därmed Gävle kommuns, framtida stoltheter.

Att en ledamot av Sveriges riksdag – moderaten Lars Beckman – på sin blogg omedelbart hoppar på den populism som vill bortförklara och förminska alkoholens roll i den brottslighet som hans parti i andra sammanhang säger sig vilja bekämpa, är beklämmande genant. Hans personangrepp på en av kommunens tjänstemän, som enligt Beckman ”skämmer ut Gävle över hela Sverige”, är grovt.

Socialnämnden och dess ordförande Maritha Johansson, V, uppvisar till skillnad från Beckman ett stort mod som vågar utmana såväl de starka kommersiella alkoholintressena som den vrede som nu kan uppstå bland de besökare som fasats in i ett beteende där festande kring matcherna kommit att ses som naturligt.

Idrottsarenor behöver givetvis inte vara torrlagda. Men finns det verkligen någon som inte tycker att flagrant misskötsel inte ska få konsekvenser? Att lag inte ska följas?

Det är inte Johansson och tjänstemännen som ska skämmas.

Det ska göras på andra håll.

David Nyström