Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

All trafik ska samlas på ett ställe

SANDVIKENDet kommer att bli stora förändringar i busstrafiken i Sandviken.Ett resecentrum byggs vid järnvägsstationen och en ny centrumhållplats skapas vid korsningen Barrsätragatan-Hyttgatan. Så gott som all busstrafik försvinner från Jerntorget.

Annons
Men innan slutgiltigt beslut tas ska kommuninvånarna få tycka till.
I vår börjar bygget av Sandvikens nya resecenter vid järnvägsstationen. Sammanlagt kommer satsningen att kosta närmare 36 miljoner kronor. Hälften av dessa ska kommunen stå för, resten finansieras av Banverket. I juni 2004 ska det vara färdigt och då kommer även ett nytt linjenät för bussar att träda i kraft.

Huvudförslag
Kommunens samtrafikenhet har sammanställt ett huvudförslag om hur det framtida linjenätet ska se ut. Förslaget gäller både regionaltrafik och stadsbussar.
Resecentrum kommer att bli den i särklass viktigaste trafikplatsen. Där ska all trafik - lokal- och regional, tåg- och buss - mötas. Med all trafik samlad på ett och samma ställe ska det till exempel bli enklare att byta buss.
Så gott som all busstrafik ska styras från Jerntorget till järnvägsstationen. Undantagen är busslinjerna 11, 13 och 44 som även fortsättningsvis kommer att stanna vid Odengatans hållplats. Linje 11 kommer att bli en viktig linje och fungera som "matarbuss" mellan resecentrum och de norra delarna av centrum.
Buss 11 kan dessutom komma att gå till Högbo i stället för till Östanbyn.

För få bussar till Högbo
- En av de vanligaste synpunkterna vi får till samtrafikenheten är att vi har för få bussar till Högbo, berättar Mattias Andersson, kollektivtrafikansvarig i kommunen.
- Samtidigt har vi få resenärer till Östanbyn.
Alla turer på linje 13 föreslås gå via Wega och samtliga linje 14:s turer föreslås gå via Björksätra mitt.
En stor förändring är också att busstrafiken inne i Sandviken kommer att dras annorlunda jämfört med i dag. Till exempel kommer man att skapa en centrumhållplats på Barrsätragatan, nära korsningen med Hyttgatan. Nya bussfiler och bussgator planeras för att få trafiken att flyta på.
Vid det nya resecentrum ska man också se till att det finns till exempel långtidsparkering, utrymme för taxi, avställningsytor för bussar, en stor cykelparkering med mera.
Än så länge är planerna för resecentrum inte helt klara men det finns skisser som ger en ungefärlig idé om hur det kommer att se ut.

Hemsida
Samtrafikenhetens förslag kommer nu att ställas ut och tanken är att alla som vill ska få tycka till. Dels kommer samrådet att delas ut i pappersform, dels har man skapat en hemsida där den som vill har chansen att komma med åsikter.
Tanken är att få in åsikter om var linjerna ska gå, vilka hållplatser man ska ha och så vidare.
- Kommer det smarta lösningar är vi helt klart beredda att ändra oss, lovar Mattias Andersson.
Den 15 januari nästa år är sista dag att lämna in synpunkter.
KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se