Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

All vård flyttas till Gävle

SANDVIKEN
Ett förslag från sjukhusdirektören Lena Munkhammar kan innebära slutet för Sandvikens sjukhus.

Annons
Hon vill flytta så gott som all kvarvarande verksamhet till Gävle.
Men sjukhusdirektören vill inte kommentera förslaget. Det vill inte heller någon av de politiker som GD talade med.
Samtidigt råder stor osäkerhet bland personalen vid Sandvikens sjukhus.
Nästa vecka sammanträder landstingsstyrelsen. Med i handlingarna finns en delårsrapport för årets fyra första månader som visar på ett kraftigt försämrat resultat jämfört med budgeten.
Med finns också tjänstemannaförslag till kostnadsminskningar, förslag som sammanlagt förbättrar resultatet med 82 miljoner kronor.
I förslaget nämner Lena Munkhammar bland annat att nyanställningsstopp och en begränsning av hyrd personal kan diskuteras.

Stora pengar sparas
Men hon visar också hur stora pengar kan sparas genom att verksamheterna koncentreras till Gävle.
Enligt förslaget ska till exempel den geriatriska verksamheten i Sandviken förlänga sommarstängningen för hela 2003, röntgen- och laboratorieverksamheten flyttas till Gävle och dagkirurgin integreras i respektive mottagning på sjukhuset.
Dessutom föreslår hon att sjukhusbiblioteket i Sandviken läggs ner. Med andra ord blir knappt någon verksamhet kvar vid Sandvikens sjukhus. Medicinsk rehab blir kvar liksom primärvårdens verksamheter.
Men Lena Munkhammar vill inte kommentera förslaget innan det diskuterats i landstingsstyrelsen.

"Tänkbar palett"
Om förslaget säger hon att man ska se det som "en tänkbar åtgärdspalett" och att ingenting är fastslaget. Att någonting måste göras är dock helt klart.
- Jag vill egentligen inte alls kommentera det här men det är klart att ekonomin ser ut som den gör i Gävleborgs landsting. Det krävs en ordentlig diskussion.
Landstingsrådet Ingrid Liljegrääs fanns under fredagen inte tillgänglig för en kommentar men konstaterar i ett pressmeddelande att man nu har en tydlig bild av ekonomin och att landstingsstyrelsen kan ta utgångspunkt i fakta och förvaltningarnas förslag till åtgärder när delårsrapporten diskuteras.

"Rubbet försvinner"
Torbjörn Rönnkvist,s, ordförande i västra hälso- och sjukvårdsnämnden vill inte kommentera besparingsförslaget men konstaterar ändå att förslaget är drastiskt för Sandvikens del.
- I princip hela rubbet försvinner.

KARIN BERGKVIST