Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla dansar efter MJ:s pipa

Kan tänka mig att åtskilliga liter tårar fälldes unisont när det på onsdagen var världspremiär för den omtalade, spektakulära filmen om Michael Jacksons förberedelser inför det som skulle bli hans farväl till fansen.

Riktigt rörande är det när MJ förklarar sin kärlek till den miljö som människan vansköter och är på väg att förstöra. ”Vi har fyra år på oss att agera, sen är det för sent”, deklarerar han. ”The King of Pop” får aldrig uppleva hur det blir. Och några 50 konserter i London blev det ju aldrig, liemannen stoppade planerna. Nu får fansen nöja sig med ”This Is It” på filmduken och jag måste erkänna att jag känner mig kluven efter den en timme och 51 minuter långa ihopklippta scenerna. Att det sedan viskas om cynism och en dubbelgångare som stand-in på sina ställen gör ju inte saken bättre.

MJ ser onekligen mager och tärd ut, men också lycklig ibland när hans perfektionism får gensvar. Allt styrs efter hans pipa och personalen runt omkring honom nedlåter sig till omåttligt fjäskande.

En sak kan man dock aldrig komma ifrån, musiken, dansen och de tekniska förstärkningarna är fantastiska och att uppleva den i en nyrenoverad biosalong på Filmstaden är något av en ynnest. Michael Jacksons storhet som artist bör aldrig ifrågasättas.

Filmen ger ingen bild av den private Michael Jackson, inga intervjuer bakom kulisserna. Allt handlar om arbetet på scenen och det kan bli något tröttsamt i längden om det nu inte vore för den fantastiska musiken. Låtar som ”Thriller” (med en video som passar extra bra just detta veckoslut), ”Man In The Mirror”, ”Black or White”, ”Billy Jean” och ”The Way You Make Me Feel” är odödliga. Fast titellåten, ”This Is It”, som Paul Anka hävdar att han skrivit, hade vi klarat oss utan.

Fansen har fått sin avskedsfilm, men jag skulle tro att tyckandet går isär.

Fotnot: På tisdagskvällen hölls galapremiären i Los Angeles, med stora delar av Jackson-familjen på plats samt stjärnor som Will Smith, Jennifer Lopez, Paris Hilton, Neil Patrick Harris och Paula Abdul. Liknande premiärer hölls i 15 andra utvalda städer som London, Paris, Johannesburg och Rio de Janeiro. Utöver det hade 150 000 fans fått möjlighet att se premiärgalan från Los Angeles via internet, skriver Reuters.

”En sak kan man dock aldrig komma ifrån, musiken, dansen och de tekniska förstärkningarna är fantastiska”