Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla fick många pengar över

105,5 miljoner skickades tillbaka till Ams förra året. Ändå har Gävleborg näst högst arbetslöshet i landet.

GÄVLE
Länsarbetsnämnden har varit dålig på att spendera de statliga pengarna för arbetsmarknadsåtgärder i Gävleborg. Förra året fick man 105,5 miljoner kronor över som fick skickas tillbaka till Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams.
Totalt var det i alla fall bättre än år 2000 då man hade 228 miljoner kronor över.
- Ja, och 1999 kommer jag ihåg att vi förbrukade mer än vi hade. Då blev vi av med en del pengar före semestrarna. Det här är sånt som varierar, säger länsarbetsdirektören Jan-Olof Dahlgren.
Sammanlagt fick länsarbetsnämnden 1,2 miljarder kronor i anslag för 2001. Men det blev ett överskott i tre skilda budgetar, 60 miljoner för bidrag till arbetshandikappade, 20,5 miljoner för program för arbetslösa samt 25 miljoner kronor i deltagarersättningar. Detta i ett län med landets näst högsta arbetslöshet.
Orsaken till att man inte infriat alla aktiviteter som planerats beror på att man haft problem med att styra insatserna på ett tillräckligt bra sätt. Bland annat på grund av att man fått ändrade förutsättningar för sitt arbete under året, berättar Jan-Olof Dahlgren.
Nu ska man över hela landet arbeta för att det som planeras också i slutänden ska genomföras.
Se över verksamheten
Länsarbetsnämnden ska se över hur man leder den samlade verksamheten. Dels genom att de lokala cheferna på arbetsförmedlingarna ska ha ett länsperspektiv i sitt arbete och dels genom att satsa mer resurser på analys och ekonomisk styrning samt ett tekniskt system som ger en bättre överblick.
Jan-Olof Dahlgren tror att man framöver kommer att infria planeringen bättre så att den enskilde arbetslöse ska den hjälp man kommit fram till vid handläggarmötena och att sambanden med åtgärderna ska synas snabbare i ekonomisystemet.