Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla gratulerar – utom Gävle

Gävle kommun är den enda kommunen i länet som inte deltar när regeringen nästa fredag bjuder in till en mottagning för kronprinsessan Victoria och Daniel Westling.

Ockelbo är den enda kommunen i länet som överlämnar en gåva, men vad det blir är än så länge hemligt.

Dagen före det kungliga bröllopet har regeringen bjudit in alla Sveriges kommuner och landsting till en mottagning i Stockholms stadshus. Kronprinsessan Victoria och hennes blivande make Daniel Westling kommer att närvara och ta emot gratulationer.

Inbjudan till mottagningen har gått ut till samtliga ordföranden i landets kommun- och landstingsstyrelser och till samtliga ordföranden i landets kommun- och landstingsfullmäktige.

I Gävleborgs län kommer alla kommuner utom Gävle att finnas på plats med minst en representant. Även landstinget kommer att vara representerat.

Kommunstyrelsens ordförande i Gävle, Carina Blank, S, säger att hon är upptagen i ett annat möte som hon inte vill flytta på. Ordföranden för Gävles kommunfullmäktige Carin Carlström, S, meddelar att hon är på en privat resa och inte har möjlighet att åka till Stockholm.

Ingen av dem ser något konstigt i att länets största kommun inte finns representerad på mottagningen.

– Nej, vi har ju haft de kungliga här nyligen. Det här är inget ställningstagande mot monarkin, säger Carina Blank.

När det gäller gåvor har de flesta kommunerna i länet följt rekommendationen från Sveriges kommuner och landsting att man inte bör ge någon gåva till brudparet eftersom det kan strida mot kommunallagen. Undantaget är Daniel Westlings hemkommun Ockelbo som ändå väljer att ge en gåva.

– Det är en grupp inom kommunen som har arbetat med att ta fram en gåva. Men vi avslöjar inte vad det är än, säger Anna Schönning, S, ordförande för kommunfullmäktige i Ockelbo, som kommer att åka till mottagningen tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Magnus Jonsson, S.

Kommunernas och landstingens representanter kommer att få hälsa på Victoria och Daniel och framföra sina gratulationer. Men det gäller att fatta sig kort.

– Jag har räknat ut att vi får tre sekunder var på oss så jag får väl harkla mig, säger Lars Skytt, S, ordförande i kommunstyrelsen i Älvkarleby kommun.