Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla hörde - det är inte vanligt

SANDVIKEN
En av skrivtolkarna blev sjuk och kunde inte komma och den lokala förstärkanläggningen stördes av en radio som var påslagen någonstans i Folkets hus. Men lördagens författarbesök i Sandvikens folkbibliotek blev trots det tillgängligt även för hörselskadade.

Inte vanligt
Det hör inte till vanligheterna och det budskapet ville Hörselskadades förening i Sandviken gärna förmedla, när de hörselskadades dag uppmärksammades över hela landet.
Cirka 70 procent av de hörselskadade beräknas vara utestängda från kulturevenemang som anordnas i samhället.
- Vi vill delta och påverka i samhället. Vi hör dåligt och vi är för tysta, sa Gunnar Lundström, ordförande i Hörselskadades förening i Sandviken, som inledde arrangemanget.

Stördes av radio
Alla som ville fick en egen mottagare för att kunna lyssna ordentligt på det som sades i biblioteket. De stördes till att börja med av en radiomottagare i huset och publiken fick höra Sveriges Radios P4-program i stället för det som sades från scenen.
Det problemet åtgärdades och sedan fick den enda skrivtolken slita hårt för skriva ner allt som kulturjournalisten Ulrika Kärnborg berättade, så att publiken kunde följa med via en bildskärm.

Om vandring
Ulrika Kärnborg, kulturjournalist på Dagens Nyheter, är också författare till två böcker och hon berättade om den senaste, "Stjärnfall". Det är en essäsamling kring ämnet pilgrimer och pilgrimsfärder.
Ulrika Kärnborg berättade om en vandring hon gjort själv, från norra Frankrike till vallfärdsorten Santiago de Compostela vid den spanska atlantkusten, en historisk pilgrimsväg, som miljoner människor genom århundradena vandrat. Den heliga Birgitta, Sveriges enda helgon, gjorde det, men hon red hela vägen, berättade Ulrika Kärnborg.
Människor hon mötte på vägen berättade om sina egna motiv för att göra vandringen. Många gör det som vanliga naturturister men påfallande många också för att hitta sig själva eller för att åstadkomma mirakel för sig själv eller för svårt sjuka släktingar.
Boken behandlar också en rad andra pilgrimsfärder och historiska och samtida helgon.
SVEN-OLOF EKMAN
026 - 15 96 42
svenolof.ekman@gd.se