Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla missnöjda med pedofildom

GÄVLEFem års fängelse och 390 000 kronor i skadestånd. Det blev resultatet då den i dag 68-årige farfadern som dömdes för sexuellt utnyttjande av underårig och grovt sexuellt utnyttjande av underårig.

- Domen är försiktig och påföljden är i underkant, säger åklagare Ann-Marie Sjöberg.
Hon yrkade på åtta till tio års fängelse. De två utnyttjade barnbarnen, i dag 15 och sex år gamla, ville ha ett skadestånd på sammanlagt 625 000 kronor.
Att tingsrätten inte har låtit farfadern få mer än fem års fängelse grundar sig främst på två saker:
l Tingsrätten anser att han är såpass gammal att "ett fängelsestraff av den längd som brotten bör föranleda utgör en proportionellt sett stor del av hans återstående liv".
Enligt domare Erland Heslow går åldersgränsen för den här sortens hänsynstagande vid 65 år. Det håller varken åklagare eller flickornas advokat Anita Wallin Wiberg med om.
Den senare berättar att hon varit med om liknande fall där förövaren varit äldre, men där tingsrätt struntat i åldern.
Vilken påföljd brotten "bör föranleda" vill Heslow inte uttala sig om.
l Tingsrätten tycker också att det kan vara svårt att veta vad som är sant i den 15-åriga flickans berättelse eftersom övergreppen skedde för länge sedan, när hon var fem till elva år.

Fem grova våldtäkter
Enligt åtalet utförde farfadern fem grova våldtäkter av flickan bland annat i hennes föräldrars sovrum, i mannens pannrum och i flickans eget rum. Men eftersom gynekologiska undersökningar - som utfördes flera år efter de påstådda övergreppen - inte kunnat bevisa samlagen har tingsrätten slagit fast att det enda han förde in i flickans underliv var sitt finger. Det gjorde han vid 300 tillfällen - inte upp till 1 000 gånger som det sades i åtalet. Han har även utsatt flickan för oralsex och tvingat henne att onanera åt honom.
Flickan har berättat att farfadern gjorde närmanden i stort sett varje gång de sågs. Hon försökte springa och gömma sig för att slippa, men han letade rätt på henne.

Farfadern vag
Tingsrätten tycker att den 15-åriga flickan har lämnat en utförlig berättelse vars trovärdighet inte kan ifrågasättas. Däremot har farfadern varit vag när han förhörts.
"Det har varit tydligt att 68-åringen har försökt tona ner det som hänt och förringa sina handlingar", står det i domen. Att han rörde vid flickan hade exempelvis ingen sexuell innebörd, påstod han. I stället sade farfadern att det var följden av "en tokig instinkt".
I domen slås även fast att farfadern "varit fullständigt likgiltig" för hur hans handlande påverkade 15-åringen, som i dag mår mycket dåligt.
- Vi har gått på flickans uppgifter men bedömt dem med stor försiktighet eftersom de skedde för så länge sedan, säger Erland Heslow. Hon var fortfarande ett litet barn då och eftersom hon var för liten för att ha utvecklat någon sexualitet kunde hon inte förstå vad som hände. Det är svårare att redogöra för ett minne som man inte förstår.

Trovärdig berättelse
Anita Wallin Wiberg upplever att hennes klient varit trovärdig i sin berättelse:
- Hon berättade precis vad hon mindes, inte mer. Om hon var osäker så sa hon att hon var osäker.
15-åringen är besviken över att hennes farfars övergrepp inte rubricerats som grov våldtäkt.
- Vi funderar på ett överklagande, säger Anita Wallin Wiberg. Men det är åklagaren som har det i sin hand, vi väntar och ser hur hon resonerar.
Ann-Marie Sjöberg har ännu inte bestämt sig om hon ska överklaga.
- Man har inte dömt honom för grov våldtäkt eftersom det inte förekom fysiskt våld, säger hon. Däremot förekom det betvingande. Men det har tingsrätten inte bemött i domen.
Domare Erland Heslow säger att det rörde sig om våldtäkt, vilket täcker samma gärningar som grovt sexuellt utnyttjande.

Fem år - lång tid
Farfaderns reaktion på domen var att fem år är lång tid att sitta i fängelse, berättar hans advokat Lars Häggström.
- Vi har inte bestämt oss om vi ska överklaga.
Den yngsta flickan yrkade på 125 000 kronor i skadestånd för grovt sexuellt utnyttjande. I stället fick hon 40 000 kronor för sexuellt utnyttjande eftersom farfadern hävdat att han inte rört vid flickans underliv så mycket som flickan berättat.
Farfadern ska vara häktad tills domen vinner laga kraft.

MARIAM NARAGHI