Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla röster räknade i morgon

En efter en kom de olika valnämnderna i Gävleborg till Gävle på måndagsförmiddagen för att avlämna sina röster. På onsdag ska allt vara färdigräknat.

Klockan 10 kom valnämnden från Ockelbo med sina röster i förslutna plastkassar till länsstyrelsens bunker där röstmottagarna satt och väntade.

– Det har gått bra. Inga problem med rösträkningen, säger Karl-Gunnar Backlund, ordförande i Ockelbo valnämnd, när han lämnat över röstkassarna och fått dem registrerade.

När Ockelbo lämnade in sina röster var räkningen av rösterna från valdistrikten i Gävle redan i full gång.

Linnea Kindvall-Larsson och Åsa Skoglund, som är studerande respektive mammaledig, har båda fått extrajobb som rösträknare, och är i full gång med att kontrollräkna rösterna från valdistriktet Öster i Gävle.

– Jag börjar få kläm på det här nu, säger Linnea Kindvall-Larsson, som är rösträknare för första gången.

Till sin hjälp har rösträknarna en noggrann manual från valmyndigheten där olika exempel på ”fel” finns upptagna. Var gör man till exempel om två personer på samma valsedel har kryssats? Eller om partiets namn har strukits över?

På måndagen arbetade tre grupper valräknare med fyra personer i varje med att räkna rösterna. Det finns möjlighet att ringa in fler rösträknare, men länsstyrelsens jurist Daniel Ström räknar med att det räcker.

– Det här är ungefär hälften så många rösträknare som vid riksdagsvalen, och det är ingen idé att vi är färdiga förrän på onsdag eftersom vi inte får de sista rösterna förrän då, säger han.