Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Alla ska få det stöd de behöver”

Över 100 anordnare i Gävleregionen tar emot arbetslösa i Fas 3. Alla får fortsätta, några med mind­re påpekanden om brister, efter Arbetsförmedlingens granskning.
– Vi har fått ett kvitto på att det ser riktigt bra ut, säger Anders Ihrén, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen i Gävle.

Det rådet ingen brist på platser, och sektionschefen Jessica Norman ser ingen brist den närmaste framtiden heller, trots att gruppen i Fas 3 stadigt ökar.

– Men det är inte bara en fråga om att ha platser. Vi ska ha rätt platser och bra platser, säger Jessica Norman.

Fas 3-systemet har fått kritik för att det tränger undan riktiga jobb, och att arbetslösa utnyttjas som gratis arbetskraft. Enligt Arbetsförmedlingens egen nationella revision finns det en risk att så mycket som 47 procent av platserna är undanträngande.

Enligt Jessica Norman säger Arbetsförmedlingen nej till många förfrågningar om att få ordna Fas 3-platser på grund av de riskerna. Sådana platser granskas också extra noga.

Arbetsförmedlingen har också möjlighet att sluta ett avtal i de fall där riskerna är uppenbara, med målsättningen att Fas 3-placeringen ska övergå i en fast anställning, efter en kortare tids placering. Arbetsförmedlingen har i de fallen också alltid en dialog med facket.

– Men det är en knepig bedömning och inte alltid tydligt. Vi kan inte säga något annat, säger Anna Stalsky.

Under granskningen har Arbetsförmedlingen intervjuat de flesta av de arbetslösa i Fas 3, och träffat ansvariga på företagen. Anna Stalsky har träffat åtminstone 150 personer.

– Jag blir överraskad av att de flesta är positiva. Man har det sociala sammanhang som man har saknat så länge.

Men de som är missnöjda ska absolut kontakta Arbetsförmedlingen, uppmanar Jessica Norman.

– Det är viktigt att man signalerar tidigt. Det är inte meningen att någon ska må dåligt, det ska vara ett lyft.

Arbetsförmedlingen har också fått signaler att det finns många som vill ha mer stöd under sin Fas 3-placering.

– Det är en av de viktigaste frågorna, att alla får det stöd de behöver. Vi jobbar hela tiden för att bli bättre, säger Jessica Norman.