Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla var där – utom MP och S

Lagen om stöd och service, LSS infördes av den dåvarande borgerliga regeringen 1994. LSS kom till eftersom personer med funktionsnedsättningar ansågs ha ett sämre liv än andra och inte kunde bestämma över sina egna liv och det stöd de var i behov av. LSS ska säkerställa att personer med omfattande och varaktiga funktionshinder ska få goda levnadsvillkor i sin vardag.

Tyvärr har den mörkröda MP/S-regeringen konsekvent sedan den tillträdde attackerat just de personer som är i störst behov av samhällets stöd. Enligt ett inslag i SVT den 12 december 2015 så ansåg finansminister Magdalena Andersson, S, att kostnaden för assistansersättningen var för stor. Den nya flyktingsituationen gör att hon vill få ner kostnaden för assistansersättningen, rapporterade SVT

Frågan är varför Magdalena Andersson tror att det finns en folklig förankring för att skära ned på funktionsnedsatta i Sverige för att finansiera en flyktingkris – och varför ställer hon just de grupperna emot varandra?

Tyvärr har mp/s regeringens direktiv till Försäkringskassan fått mycket stora och svåra konsekvenser för enskilda. Under hösten kom det fram tragiska uppgifter om att en kvinna som fick avslag på sin LSS ansökan dog ensam på en toalett i Skåne när hon inte kunde kalla på hjälp. Just den hjälp som hon hade ansökt om, men fått avslag på av Försäkringskassan i enlighet med socialdemokraternas och miljöpartiets direktiv.

Samma regering som dragit ned på stödet till LSS och funktionsnedsatta har samtidigt höjt a-kassan och andra bidrag kraftigt. Man har också infört glasögonbidrag till alla barn – oavsett familjernas inkomst, eller infört avgiftsfria besök för äldre till sjukvården – oavsett ekonomin hos den enskilde. Så gör bara en regering som har tappat fokus och en verklighetskontakt över vad som är viktigt. Politik handlar om att prioritera och här framstår det som helt obegripligt hur man kan göra de prioriteringar som man har gjort. 

I december samlades hundratals personer på Stortorget i Gävle för att manifestera sitt stöd för LSS och för att protestera mot regeringens nedskärningar riktade med kirurgisk precision mot funktionsnedsatta. De flesta partier fanns på plats men Socialdemokraternas och Miljöpartiets politiker lyste med sin frånvaro. Ni skäms över regeringens politik?

När regeringen skär ned så kraftigt i LSS så betyder det en avsevärt sämre livskvalite för de personer som berörs men det betyder också en kraftig kostnadsövervältring till kommunerna. Det är ju inte så att de personer som behöver stödet försvinner för att Försäkringskassan på regeringens uppdrag slänger ut människor i kylan. Staten har lagstiftat om rättighetslagarna och måste då självklart ta ett fullt kostnadsansvar.

RBU – riksförbundet för rörelsehindrade barn och unga – har effektivt krossat de myter som finns runt LSS och funktionsnedsatta på sin hemsida, och vi rekommenderar en läsning där för s och mp politiker. Bl a har det påståtts att det finns ett omfattande fusk i LSS men under 2014 beslutade Försäkringskassan om återkrav och skadestånd inom assistansersättningen med 0,16 procent av det totalt utbetalda beloppet. Det kan också uttryckas som 1,6 promille.

Det är också en liten och röstsvag grupp man ger sig på, så det politiska priset verkar inte vara särskilt högt. Under manifestationen saknades exempelvis LO och Svenska Kyrkan. Tycker ni inte att ett stöd till funktionsnedsatta är viktigt?

Regeringen attackerar från två håll. Dels mot de företag som utför välfärdstjänster där man inte har höjt ersättningarna till företagen som motsvarar löneökningarna till de värdefulla medarbetarna, och dels i direktiv till FK om att skära ned på stöden. Det vore ärligare att säga rent ut att funktionsnedsatta i miljöpartiets och socialdemokraternas Sverige inte ska ha rätt till livskvalite och valfrihet.

Lars Beckman, M

Pia Jansson, M

kommunfullmäktigeledamöter Gävle kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel