Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla vill behålla Drömfabriken

Kommunen som varit den stora bidragsgivaren till den dagliga verksamheten vid Drömfabriken kommer inte att förlänga avtalet. Det innebär att från årsskiftet är en stor del av verksamheten hotad.

Det var socialförvaltningen och ABF som startade verksamheten för de utvecklingsstörda. Idéerna till verksamheten kom från Ingrid Winter, Siv Svärd, Bo Larsson och Per Almén. Sedan bildade de ett kooperativ tillsammans och de både äger och driver verksamheten vid Drömfabriken.

Förutom daglig verksamhet för ett tiotal personer i gruppverksamhet åker man ut till förskolor, skolor och äldreboenden för att sprida glädje. Siv Svärd beräknar att varje vecka finns ett 40-tal vårdtagare med i verksamheten. Sedan är det musik och dans, rullstolsdans och kortspel. Men lokalerna kan även hyras privat.

– Vi har en helt unik verksamhet, kanske för hela landet och når många målgrupper med sysselsättning, säger hon.

Vid årsskiftet går det treåriga avtalet ut med kommunen och från handikappnämnden är det klart att det inte blir någon förlängning. Men verksamheten har även bidrag från äldreomsorgen, kunskapsnämnden och kultur och fritid, där finns inga klara besked. Även om Per Almén känner en oro låter han det inte påverka i dagsläget.

– Vi jobbar som vi gör året ut, rak i ryggen och med huvudet högt, säger han.

Liksom de andra tre tycker han att verksamheten är så viktig för vårdtagarna att den måste få en lösning. Även om de känner en oro väljer de att hålla en låg profil och inte ge några förhastade uttalanden. Speciellt som man bara har haft en första träff med ansvariga bidragsgivare.

Ägare till fastigheten är Stiftelsen Albert och Anna Göranssons Minne. Helen Kihlström, med ansvar för projektet, tycker att verksamheten är så viktig för så många och att verksamheten bedrivs i en fantastisk lokal. Hon hoppas att i ett samarbete med kommunen kunna få en fortsättning.

– Därmed inte sagt att vi ska gå in med medel, säger hon.

Det finns ett starkt folkligt stöd för att behålla Drömfabriken. Anders ”Kråkan” Ågren har startat en grupp på Facebook där intresserade kan visa sitt stöd. På bara några dagar har över 450 personer skrivit in sig och flera politiker finns redan med på listan. Kommentarerna är entydiga, alla vill behålla Drömfabriken. Han försöker få deltagarna att medverka i en drömkonsert, ett dygn med happening av skilda slag där han själv lovar att koka kaffe och sköta servering.